Oorspronkelijk geplaatst door rhadamantis Bekijk Berichten
Zorg ervoor dat je ara voldoende slaap krijgt, dek de kooi af gedurende 12h (voldoende slaap kan al wonderen doen voor het gedrag)
Als je ara teken geeft van je te willen eten geven, of met je wil paren, meteen afbreken, pak hem op je hand, doe een plotse beweging, maar zorg ervoor dat hij meteen de actie stopt. Als je hem de boodschap geeft dat het grappig en leuk is als hij je eten wil geven, dan gaat hij dit als een bevestiging zien van je relatie. Plantenspuit moet je echt niet doen, je gaat de situatie er enkel erger mee maken. Afdekken ook niet, afdekken dient om te slapen, niet om te straffen.

schreeuwen... in jouw geval schreeuwt hij naar zijn partner, hij wil bij je zijn, hij wil bij zijn partner zijn. Negeer het schreeuwen volledig. Als je ara praat, reageer dan op zn gepraat, zegt hij "Hallo" antwoord hem dan met "Hallo" en zorg ervoor dat de boodschap die jij geeft is: het kan me geen ruk schelen of je schreeuwt of niet, maar als je "hallo" zegt, DAN krijg je aandacht. Dit kan enkele maanden duren, en het schreeuwen zal altijd wat blijven, het is tenslotte een ara, maar je kan het serieus terug dringen!
Wat ik ook doe als mijn ara bij mij zit is tegen hem fluisteren. En ja, hij fluistert terug. Erg handig als we het stil willen houden in huis! Je manipuleert als het ware de ara om hem te leren wat werkt, en wat niet: schreeuwen heeft geen zin, fluisteren en "hallo" zeggen werkt. Negeer absoluut elk negatief gedrag, doe alsof hij er niet is, en geef hem aandacht bij positief gedrag: hij speelt met zn speelgoed, zit een takje te knagen, zit woordjes te zeggen. Per dag zie dat je een uurtje bezig bent met je ara, dat kan TV kijken zijn, de was plooien met je ara bij je... je partner kan dat ook doen, om de aandacht wat te verdelen.

je moet ook proberen om je exclusieve relatie te breken met je ara. Hoe doe je dat: spendeer er minder tijd mee en laat je partner meer doen: zorg dat je partner de leuke dingen doet: Laat je partner de nootjes geven, het fruit, kortom alles wat lekker en leuk is: Je partner gaat in de ogen van de ara plots wat interessanter worden. Jij gaat nog steeds de favoriet blijven voor de ara, maar je partner zal erg in de achting van je ara omhoog gaan. (Tenslotte brengt die altijd nootjes mee ^^). Hetzelfde geldt voor de nieuwe amazone, zorg dat de leuke dingen samen gebeuren, zodat ze elkaar linken aan "er gaat iets tof gebeuren".

Speelgoed kan tricky zijn, het ze gewoon geven werkt niet altijd, soms hebben ze geen idee wat ze ermee moeten doen. Wat erg werkt is dat jij ermee speelt. Laat het speeltje gewoon rondslingeren en als je ara bij je is begin jij of je partner er mee te spelen. Veel gaaien denken zo: jij speelt er mee, gadver! dan moet het wel leuk zijn! ik wil ook! Als je met het speeltje speelt: doe het uitbundig, heb enkel oog voor het speeltje, en zeg ook hoe leuk jij het vindt, alsof je net een megacoole ultra limited edition Ipad hebt gekregen. Hier werkt het best goed op die manier, de gaaien pakken dan soms het speeltje af en gaan dan ermee op hun klimboom spelen. Trots op hun nieuwe verovering. (Ze moeten niet weten dat we hun gemanipuleerd hebben om er mee te spelen :-p)

De amazone wegdoen lijkt me geen oplossing. Je kan dit keren, maar het gaat tijd vragen.

ik hoop dat je er iets aan hebt!

Nick