Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Oproep medewerking aan onderzoek om ziekte van Cushing bij papegaaien vast te stellen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Oproep medewerking aan onderzoek om ziekte van Cushing bij papegaaien vast te stellen

    Zoals sommigen van jullie weten tobt mijn Senegal papegaai Mickey al bijna 1,5 jaar met haar gezondheid. Het begon met problemen t.a.v. haar stuitklier. Gelijktijdig kon ik ook veranderingen waarnemen aan haar eetlust en wateropname: ze had continu honger, terwijl ik haar normaal voerde, en dronk extreme hoeveelheden water. Ook haar ontlasting werd dunner. Sinds die periode is Mickey ook flink in gewicht toegenomen (haar gemiddelde gewicht hing zo rond de 124 gram nu is ze rond de 174 gram), zonder dat ik haar geen extra voer gaf. Met deze klachten ben ik naar mijn vogelarts, drs. Peter Bastiaansen (De Baronie, Prinsenbeek) gegaan. Daar werd o.a. een röntgenfoto en bloedonderzoek gedaan en bleek dat ze een sterk vergrote lever had.
    Via drs. Peter Bastiaansen ben ik vervolgens doorverwezen naar vogelspecialist in opleiding, drs. Yvonne van Zeeland, werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Zij hebben o.a. een CT-scan en aanvullende bloedonderzoeken gedaan. Daaruit kwam naar voren dat de leververgroting het gevolg was van vervetting, en dat op diverse plaatsen in haar lijfje veel vet was opgehoopt. Zelfs in haar bloedserum zaten veel lipiden (vetstof).
    Yvonne, die Mickey eigenlijk al vrij snel verdacht van de ziekte van Cushing, heeft inmiddels diverse onderzoeken verricht om te bezien of Mickey inderdaad ziekte van Cushing heeft (ook wel het syndroom van Cushing of hyperadrenocorticisme genoemd; deze ziekte wordt veroorzaakt doordat teveel aan cortisol of - in geval van vogels - corticosteron [stress-hormoon] in het lichaam aanwezig is; zie o.a. http://www.dierenartsabc.nl/overzicht_cushing.php).
    De laatste test, een zgn. dexamethason suppressietest, is én bij Mickey uitgevoerd én bij een tweede bonte boertje (om vergelijkingsmateriaal te hebben). De resultaten van deze test en verschillen in reactie tussen Mickey en het andere bonte boertje geven voldoende aanwijzingen dat Mickey de ziekte van Cushing heeft.

    Mickey is daarmee de eerste levende papegaai waarbij deze ziekte is vastgesteld (de ziekte is tot nu toe slechts bij enkele papegaaien beschreven, maar dit waren allemaal vogels waarbij de ziekte pas na het overlijden is vastgesteld). De dexamethason suppressietest zoals Yvonne die heeft uitgevoerd bij Mickey lijkt een goede test om deze ziekte bij papegaaien te kunnen vaststellen. Om meer wetenschappelijk bewijs hiervoor te hebben is het echter nodig om dezelfde test bij een aantal andere bonte boertjes uit te voeren, en te zien of zij inderdaad hetzelfde reageren als het bonte boertje dat als gezonde controle diende (en dus anders dan Mickey). Het uitvoeren van deze testen bij andere vogels levert daarnaast ook sterker aanvullend bewijs dat Mickey inderdaad de ziekte van Cushing heeft.


    Namens Yvonne doe ik daarom graag een oproep aan iedereen met een Senegal papegaai om zijn/haar papegaai voor dit onderzoek beschikbaar wilt stellen. Omdat papegaaien van een andere soort anders kunnen reageren tijdens de test is het essentieel dat de controletesten bij Senegal papegaaien worden utigevoerd (als het nut van de test bewezen is kan in een later stadium de test eventueel bij andere papegaaisoorten worden uitgevoerd).
    In het kort houdt het uitvoeren van de testen in dat je minimaal één keer (maar liefst twee keer: een keer voor de dexamethason suppressietest en een keer voor het uitvoeren van de test met een placebo [fysiologisch zout] om te zien hoe de vogel normaal gesproken reageert op bloedafname) met je vogel naar de Universiteitskliniek in Utrecht dient te gaan. Daar zal Yvonne allereerst (gratis) je vogeltje lichamelijk onderzoeken om vast te stellen of deze klinisch gezond is. Daarna zal zij twee keer een kleine hoeveelheid bloed afnemen. Na de eerste bloedafname wordt een stofje (dexamethason) in een zeer lage dosering in de bloedbaan ingespoten. Na anderhalf uur wordt vervolgens opnieuw bloed afgenomen en gecontroleerd of er wel of geen reactie op dit stofje is opgetreden (en dit geeft op zijn beurt weer aanwijzingen voor het al dan niet aanwezig zijn van de ziekte Cushing). Het onderzoek heeft in principe geen nadelige gevolgen voor je vogel. Een potentieel risico dat aan het toedienen van de stof dexamethason (een stof uit dezelfde klasse als de stresshormonen cortisol en corticosteron) kan in hoge doseringen potentieel risico opleveren door onderdrukking van de weerstand van de vogel. Bij deze test is de hoeveelheid dexamethason die wordt toegediend echter zo gering dat niet verwacht wordt dat dit problemen oplevert. Om echter alle risico’s te vermijden zorgt Yvonne ervoor dat je voor je papegaai voor de zekerheid voor 1 week lang medicijnen (antibiotica en antischimmelmiddelen) meekrijgt (waarvoor je overigens niet hoeft te betalen). Yvonne is daarnaast bereid om een geslachtsbepaling op hun kosten uit te voeren van je vogeltje, zodat je weet wat het geslacht is (als dat nog niet bekend is).

    Ik hoop van harte dat er mensen zich hiervoor willen aanmelden, want dit is zo van belang voor onze kromsnavelvriendjes in de toekomst: het snel en betrouwbaar kunnen diagnosticeren van deze ziekte, zodat er aansluitend een behandeling ingesteld kan worden.

    Wil je meedoen? Stuur dan een email aan ellen.parrots@gmail.com. Ik geef daarna Yvonne de contactgegevens door waarna zij contact zal opnemen voor het maken van een afspraak en/of evt. verdere uitleg over de testen (mochten er vragen zijn)
    Ellen & her Parrots

  • #2
    Aangezien het forum dergelijk onderzoek wil ondersteunen zullen we deze topic belangrijk maken zodat deze boven aan blijft staan in papegaaien algemeen.
    ik weet niet alles maar doe mijn best

    Comment


    • #3
      Oorspronkelijk geplaatst door dijkkamp Bekijk Berichten
      Aangezien het forum dergelijk onderzoek wil ondersteunen zullen we deze topic belangrijk maken zodat deze boven aan blijft staan in papegaaien algemeen.
      Dat stel ik (maar zeker ook Yvonne van Zeeland) enorm op prijs! dank!
      Ellen & her Parrots

      Comment


      • #4
        Ik ben wel benieuwd of er nog nieuws is wat betreffende dit onderwerp ?
        Chester en Samba
        Yoda en Navy

        Comment


        • #5
          Oorspronkelijk geplaatst door arasevera Bekijk Berichten
          Ik ben wel benieuwd of er nog nieuws is wat betreffende dit onderwerp ?
          Mijn eigen vogelarts drs. Peter Bastiaansen heef twee bonte boertjes van een kennis beschikbaar gesteld. We zijn dus nog op zoek naar ongeveer 3 à 4 bonte boertjes.
          Ellen & her Parrots

          Comment


          • #6
            Ik heb geen bontjes maar vind dit ook zeker intressant.
            Liefs Trixie en

            Comment


            • #7
              Oorspronkelijk geplaatst door trixie Bekijk Berichten
              Ik heb geen bontjes maar vind dit ook zeker intressant.
              hoi, dat is het ook. Want het is (helaas) bij mijn bonte boertje voor het eerst vastgesteld in een (levende) papegaai. Dit onderzoek is puur voor het wetenschappelijk aantonen dat cushing dus nu ook voorkomt bij onze kromsnavelvriendjes en moet bij bb's gedaan worden, omdat Yvonne anders geen goed vergelijkingsmateriaal heeft. Dit betekent dus niet dat het alleen bij bb's voor zou kunnen komen, nee... het zou dus bij iedere soort papegaai voor kunnen komen. Als dit wereldwijd en wetenschappelijk is aangetoond, dan kan het in de toekomst bij een papegaai alleen maar sneller gediagnosticeerd worden én dus snel een behandeling bepaald kunnen worden. Ik moet morgen weer naar Utrecht met mijn Mickey.. de medicatie ophalen en alles doorspreken met dr. Van Zeeland en daarna zal ik nog zeker een drietal keren weer terugmoeten. Dan gaan ze wéér een ACTH-stimulatietest doen om te kijken hoe de medicatie werkt. Dát is best heftig. De eerste keer dat er uberhaupt deze test bij Mcikey is gedaan, werd ze accuut benauwd en moest ze in een zuurstoftank. Mick moet haar leven lang nu op medicatie.
              Ik ben dus al anderhalf jaar met haar aan het tobben, dus kan je nagaan hoelang het heeft geduurd dat deze diagnose is gesteld. Dat willen we voor de toekomst natuurlijk voorkomen. Het is voor mij allemaal niet gemakkelijk. Mickey is een schat van een vogel en ik heb haar al 12 jaar en ik ben enorm gek met haar.

              Wordt vervolgd.
              Ellen & her Parrots

              Comment


              • #8
                We hebben inmiddels al een aantal bonte boertjes, die door Yvonne van Zeeland getest gaan worden, maar nog niet voldoende. Dat wilde ik alleen even laten weten. Dank dat deze topic vast mag blijven staan. Dit gaat er tenslotte om dat het Yvonne van Zeeland nu mogelijk gemaakt wordt om over cushing bij papegaaien een wetenschappelijk artikel te schrijven, en daarmee dus wereldwijd kan aantonen dat cushing ook bij kromsnavels voor kan komen. Mijn Mickey is dus de eerste levende papegaai over de hele wereld die cushing heeft. Dat is een heel moeilijke situatie.. voor mij en natuurlijk voor Mickey.

                Vorige week vrijdag zijn we begonnen met de medicatie. Trilostane, dat wordt met name ook gegeven aan honden en katten bij cushing. Uiteraard was de dosis heel goed doorgesproken door Yvonne samen met de endocrinoloog van de afdeling diergeneeskunde. Helaas.... de volgende dag begon Mickey heel weinig te eten. Zondags idem dito... maandag uit mijn werk was de limit (inmiddels was ik in overleg met Yvonne zondag al - tijdelijk - gestopt met de medicatie) en heb ik haar naar drs. Peter Bastiaansen (mijn vogelarts) moeten brengen voor dwangvoeding. Ze heeft daar tot vrijdag jl. gezeten. Ik heb haar toen opgehaald, niet omdat ze weer zelf at (integendeel) maar omdat je mag verwachten dat de medicatie uit haar lijfje is inmiddels én dat ze mij enorm mist. Dat weet ik van haar.. mei jl. ben ik 11 dagen naar de States geweest en heeft ze (niet voor de eerste keer!) bij een goede vriendin van mij gelogeerd en ze heeft het dagenlang gepresteerd om amper wat te eten. Tot op nu eet ze een heeeeeeel klein beetje, maar veels te weinig. Normaal eet ze bijv. 8 harrisons pellets per dag en van die 8 pellets heeft ze van vrijdag t/m vandaag er hooguit eentje op... paar hapjes zaad, drie hapjes druif, klein beetje eiwit, paar hapjes griekse yoghurt.. al met al erg weinig en ze heeft ook heel weinig gepoept. Gelukkig kan ik morgenmiddag even naar Peter Bastiaansen om haar nog een dwangvoeding te laten geven.. en nu maar hopen dat ze snel weer lekker gaat eten. Dan gaan we opnieuw bezien hoe nu verder met de medicatie, want ze zal toch behandeld moeten worden. Maarn het is nu eenmaal zo dat ze de eerste levende papegaai op de hele wereld is met cushing

                Dit ben ik met Mickey
                308801_1850175314655_1848923640_1306581_1760253059_n.jpg

                In de tussentijd ben ik ook o.a. benaderd door de PSN (Poicephalus Stichting Nederland) en zij gaan er in hun nieuwsbrief ook aandacht aan besteden.
                Ellen & her Parrots

                Comment


                • #9
                  Wat balen dat Mickey dus niet reageerd op de medicijnen ! Gaan ze het weer opnieuw proberen met een andere dosis of ?

                  Wel goed dat er inmiddels wat meer aanmeldingen zijn en ik hoop dat door de publiciteit er nog meer vogels worden opgegeven !

                  Heel veel sterkte met Mickey !!!
                  Chester en Samba
                  Yoda en Navy

                  Comment


                  • #10
                    Oorspronkelijk geplaatst door arasevera Bekijk Berichten
                    Wat balen dat Mickey dus niet reageerd op de medicijnen ! Gaan ze het weer opnieuw proberen met een andere dosis of ?

                    Wel goed dat er inmiddels wat meer aanmeldingen zijn en ik hoop dat door de publiciteit er nog meer vogels worden opgegeven !

                    Heel veel sterkte met Mickey !!!
                    We gaan pas weer beginnen als ze weer helemaal de oude is en dus goed eet. En dan uiteraard met een geheel andere lichtere dosis. Dat spreekt voor zich.. maar dan heb ik liever dat het dusdanig minder is, dat we - als het goed blijft gaan - langzaam wat op kunnen bouwen.

                    Het is goed voor iedereen om te beseffen dat het onderzoek wat Yvonne doet om aan te tonen dat cushing voorkomt bij kromsnavels, geen effecten voor je vogel geeft hoor, zoals ik nu met Mickey heb. Hier gaat het om de medicatie, die nog nooit eerder aan een papegaai zijn gegeven, de test gaat om een dexamethason surpressietest en daar heeft Mickey totaal niet op gereageerd in de negatieve zin. Anders denken mensen misschien.. jakkes... nu ik dit lees over Mickey, zie ik het niet zitten.
                    Inderdaad fijn dat de oproep (hier én elders) - weliswaar mondjesmaat - toch al een aantal aanmeldingen heeft opgeleverd!
                    Ellen & her Parrots

                    Comment


                    • #11
                      Oorspronkelijk geplaatst door ellenparrots Bekijk Berichten

                      In de tussentijd ben ik ook o.a. benaderd door de PSN (Poicephalus Stichting Nederland) en zij gaan er in hun nieuwsbrief ook aandacht aan besteden.
                      Vandaag bericht ontvangen. In het eerstkomende Pakara magazine komt deze oproep ook te staan! wink.gif
                      Ellen & her Parrots

                      Comment


                      • #12
                        Nieuwbrief van de PSN (poicephalus stichting nederland), zie hier: KLIK HIER
                        Pakara leden zullen afgelopen week het nieuwe magazine in de bus hebben gekregen, ook daar staat de oproep in.
                        Op dit moment is drs. Peter Bastiaansen bezig met een artikel (algemeen) over cushing voor het Pakara blad voorjaar 2012.

                        Mijn bonte boertje Mickey is sinds een week terug op de medicatie Trilostane. Nu krijgt ze 1/4 deel van waar we mee begonnen omdat ze er enorm heftig op reageerde, ze stopte met eten en is zelfs opgenomen geweest bij Peter Bastiaansen voor dwangvoeding. Nu krijgt ze sinds een week 0,06 ml en dat gaat goed. Deze week en wellicht nog de week daarop krijgt ze 'maar' 0,06 ml en daarna gaan we het ietwat verhogen. Ze zal dan een aantal keren een ACTH stimulatietest moeten ondergaan, maar goed. Wie dan leeft, die dan zorgt zullen we maar zeggen. Mick is momenteel redelijk de oude. En dat is het meest belangrijke!

                        Mickey vandaag na douche
                        IMG_3855.jpg
                        Ellen & her Parrots

                        Comment


                        • #13
                          In het maandblad van de Parkieten Federatie van december zal er ook een artikel over Mickey en Cushing en de oproep voor medewerking staan.

                          Comment


                          • #14
                            Wat goed zo krijgt het meer bekendheid
                            Liefs Trixie en

                            Comment


                            • #15
                              Oorspronkelijk geplaatst door trixie Bekijk Berichten
                              Wat goed zo krijgt het meer bekendheid
                              Precies.. dát is enorm belangrijk.
                              Ellen & her Parrots

                              Comment

                              Ads onder in topics

                              Collapse

                              Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

                              Working...
                              X