Het systeem dat onze emails verstuurd werkt momenteel niet. Dit zorgt ervoor dat het nu helaas niet mogelijk is om zelf een account aan te maken. Verstuur een mailtje met je gewenste gebruikersnaam naar help@papegaaienforum.nl.Excuses voor 't ongemak.
Dat is een heel duidelijk verhaal! Hartelijk dank daarvoor Arakweker!
Over het algemeen heb ik bij al mijn vogels die ik verkoop het vogelpaspoort en daarbij gebruik ik dus het contract in het paspoort. Omdat ik mijn vogels bij Peter Bastiaansen na laat kijken, vult dierenkliniek de Baronie de uitslagen van de testen daarin.
Omdat ik mijn vogels pas naar de klant doe, wanneer zij zelfstandig beginnen te eten heb ik vaak te maken met reserveringen waarvoor ik een aanbetaling vraag. Dat heb ik toen een keer opgenomen in een printbare vorm van het contract. Als winkelier die heel graag met dit paspoort werkt, zou ik nog wat aanbevelingen hebben, mits die natuurlijk juridisch mogelijk zijn. Dat bedoelde ik met 'de Nederlandse wetgevers' in mijn opmerking, want natuurlijk of je nu een contract hebt of niet, uiteindelijk moet iedere verkoper zich houden aan de Nederlandse wet, die keurig is verwoord in het aankoopcontract.
Daarbij hoop ik dat duidelijk is dat net als Arakweker het mijn bedoeling is om een vuist te maken tegen misstanden in onze hobby. Dit hoop ik te doen als kweker en als eigenaar van papegaaienspeciaalzaak Hareco dier en vriend.
Zijn deze twee dingen niet hetzelfde? Het is voor mij belangrijk dat de vogel de periode dat hij normaal in het nestblok zou zitten opgroeit met nestgenoten. Het belangrijkste argument om vogels niet als baby's weg te doen is het belang van socialisatie. Bij de meeste soorten beginnen de jongen rond deze tijd ook zelfstandig te eten. Dat is voor mij de tijd dat ik vind dat ze in overleg met de klant van eigenaar kunnen verwisselen. Mocht de klant nog een aantal keren pap willen bijvoeren vind ik dit geen probleem.
zelfstandig voor mij is dat ze geen pap meer krijgen .want op de manier zodra ze zelf gaan eten wat dirk jan zeg kan je grijze bij 7 a 8 weken verkopen want dan beginnen ze hier al aan het zachtvoer ĆŖn de gepelde pitten te eten.
jan wat is jou mening ? wanneer zijn ze voor jou zelfstandig.
ps
ik wil dirk jan niet negatief weg zetten hier dat is niet de bedoeling.
moderator dit is mischien wel een discusie die je in een ander topic zou kunnen plaatsen.
is wel intresant wat andere kwekers hier over te zeggen heb.
Ik voel me zeker niet negatief neergezet hoor en we moeten een discussie toch gewoon kunnen voeren als mensen die de papegaaienhouderij allemaal een warm hart toe dragen.
Ik noemde ook de leeftijd van de meeste soorten waarbij jonge papegaaien bij natuurbroed uit zouden vliegen en bij grijze roodstaarten hebben we het dan over een leeftijd van twaalf weken gemiddeld. Inderdaad zouden ze eerder aan wat voer beginnen wanneer je ze dat voorschoteld, maar daar kunnen we ook een discussie over voeren of het verstandig is dat te doen. In de natuur of bij natuurbroed zouden de jongen op die leeftijd nooit met pellets en dergelijke in aanraking komen. Voor mij blijft socialisatie een belangrijk argument en dat zijn ook de argumenten die ik voorbij zie komen in de argumenten van experts van de faculteit diergeneeskunde, gedragsdeskundigen en dierenartsen. Als ik zeg wanneer de jongen zelfstandig beginnen te eten bedoel ik daarmee dat ik er zelf van overtuigd ben dat de jonge papegaai niet meer afhankelijk is van de pap en zelfstandig kan eten.
Wat Jan zegt is denk ik belangrijk. Dat er afspraken worden gemaakt waarmee we als representatieve groep kwekers allemaal instemmen en waarmee we een antwoord kunnen geven aan bijvoorbeeld de politiek, die dit vervolgens in wetgeving zou kunnen overnemen. Al komen wij daar niet mee, komen beleidsmakers zelf met regelgeving, in zoverre dit niet al gebeurd is in het dierenwelzijnsbeleid van Bleker. Het is nog maar de vraag in hoeverre dit wetsvoorstel omkeerbaar is, maar als dit werkelijk uitgevoerd gaat worden is over 5 maanden handopfok verboden en het scheiden van kuikens en hun ouders strafbaar. We kunnen dan concluderen dat we te laat geweest zijn.
Ik zit persoonlijk niet vast aan dat ik ze op een bepaalde leeftijd perse weg wil hebben. Ik heb al vaker mijn beleid gewijzigd op basis van goede argumenten die mij overtuigen van een beter welzijn voor de papegaaien. Het welzijn voor de papegaai staat bij mij voorop, ook omdat daar uiteindelijk mijn klant mee is gediend! Er is een klant die voor weinig geld een papegaai wilt, maar die kan ik dan ook niet helpen. De mensen die bij mij een vogel kopen doen dit als bewuste keuze en zijn graag bereid om iets meer voor hun vogel te betalen als mijn kosten omhoog gaan door rekening met bepaalde dingen te houden.
Als ik zeg wanneer de jongen zelfstandig beginnen te eten bedoel ik daarmee dat ik er zelf van overtuigd ben dat de jonge papegaai niet meer afhankelijk is van de pap en zelfstandig kan eten.
kijk zo is het een stuk duidelijker .en daar kan ik me perfect mee vinden.
alleen je kan merken dat je winkelier ben en geen kweker .
voorbeeld je moet bij natuurbroed maar eens voelen aan de krop wat voor soort voeding dat daar in zit.
en hoe groot die stukken zijn .
en je moet de jonge na 3 weken eens vergelijken die door de ouders gevoerd zijn .of die door handopfok groot zijn getrokken.
klein voorbeeld op dit moment heb ik 3 noblissen die door de ouders zijn gevoerd en nr 4 door ons vanaf dag 1 met de hand .
de 3 door ouders gevoert wegen tussen de 120 en 135 gr en die met de hand zijn grootgetrokken weeg 50 gr .tussen de jongste in het nest en die met de hand zit 2 dagen verschil tussen.
en het is niet alleen het gewicht maar ook de veer ontwikkeling.
dit is maar 1 voorbeeld van de ervaring die ik er mee heb .en ik heb nog niet zoveel ervaring.
wij als kweker kunnen nooit de voeding met de goede voedingswaarde geven die de ouders ze geven. hoe goed de pap ook is .
Helemaal mee eens! Ik kweek ook met aardig wat koppels. Ik haal zelf niets uit het blok voor dat ze 6 weken zijn.
Inderdaad voelt het als een aardige klomp harde korrels wanneer de ouders gevoerd hebben. Dit is hetzelfde als je bijvoorbeeld de scenic bird hand weening pellets voert aan jonge kuikens. Dan schuif je ook hele pellets zo naar binnen. Is voor mij nog anders dan de vogels een bakje voer geven, maar ik denk ook zeker niet dat dat kwaad kan. Als we maar blijven praten dan vinden we elkaar wel
Net als Hermann heb ik wel een probleem met het verschil tussen "weg als ze beginnen zelfstandig te eten" of "weg als ze zelfstandig eten". Je diskwalificeert jezelf imo door dat kleine verschil.
Je moet toch als geen ander weten dat ook die laatste papvoedingen voor veel gezondheidsproblemen kunnen zorgen, zo zonde als je net zo goed op weg was.
Ik heb zelfs onlangs nog een vogel terug laten komen die al volkomen zelfstandig leek , maar de nieuwe eigenaren in de boot nam door daar niets te willen eten,
Nogmaals Frank, ik wil er van overtuigd zijn dat de vogel zelf kan eten! Omdat ik mijn vogels pas op uitvlieg leeftijd eten voorschotel is dit verschil niet zo aanwezig.
Misschien heeft het ook te maken met het soort vogel, want bij ara's of kaketoes ben ik ook een stuk voorzichtiger.
Natuurlijk kan een vogel je voor de gek houden of vertikt het later gewoon te eten door veranderingen van omgeving, maar dat zijn zeldzame uitzonderingsgevallen waar mijn klanten natuurlijk ook altijd voor terug kunnen komen.
In mijn tijd jaren geleden toen het bij hareco nog vrij gebruikelijk was jonge vogels van 6 weken te verkopen, moet ik eerlijk zeggen dat het niet vaker fout ging om gezondheidsredenen bij de klant, dan wanneer ik nu ongeveer 150 jongen per jaar groot breng. Ik heb mijn administratie er bij gepakt en vorig jaar ging het bij mij op dat aantal met drie kuikens fout. Het zou interessant zijn dit in statistieken na te kunnen kijken of bij klanten dit aantal hoger ligt, maar die heb ik niet. Ik kan het me in ieder geval niet herinneren en 15 jaar geleden waren er jaren waarin we meer dan 200 papegaaien verkochten. Wanneer de klant goed verteld word wat hij moet doen zijn heel veel mensen in staat dit goed te doen. Hoeveel mensen zijn er op dit forum niet die hun kuiken zelf hebben groot gebracht? Een ieder hier die aan handopfok doet is begonnen met het voeren van zijn eerste kuiken.
Een over het algemeen goed bekend staande collega winkelier verkoopt zijn jongen als kuikens van 6 weken, en ik geloof dat hij hier mee zou stoppen wanneer veel kuikens hierdoor dood zouden gaan. Waarschijnlijk zijn er wel andere commerciƫle redenen waarom hij zijn vogels het liefst zo snel mogelijk doorverkoopt.
Nogmaals, voor mij ligt het zwaartepunt bij socialisatie en het verband dat er bestaat tussen allerlei probleemgedrag op latere leeftijd en het te vroeg isoleren van een kuiken. Deze problemen hoor ik nu wel van klanten terug en daar baal ik goed van. Als er geen andere papegaai meer bij een papegaai gezet kan worden omdat de papegaai die als kuiken te vroeg is geisoleert, zich gewoon weg niet meer identificeert als zijnde papegaai. Het bewezen hogere aantal vogels dat gaat plukken wanneer zij als kuiken te vroeg alleen zijn gezet. Het bijtgedrag en gewoon het zichtbaar gestoorde gedrag dat in een hoger percentage optreedt bij deze vogels. Dat is jammer en daar zou ik me verantwoordelijk voor voelen als ik door had gegaan met de verkoop van papegaaienkuikens nadat dit bekend was. We waren in die tijd gewoon nog een stuk onwetender op dit gebied, maar nu is dat anders. Daarom hou ik me aan een leeftijd waarop de vogel zelfstandig eet, omdat dit normaal gesproken de leeftijd is waarop een belangrijk socialisatie gedeelte plaats heeft gevonden. Ik vind het jammer dat ik dan op een woord word gevangen, helemaal nadat ik dat heb toegelicht. Ik hoop dat duidelijk mag zijn wat mijn intenties zijn.
Ik vind het belangrijker wat Jan zegt, dat we met een gezamenlijk standpunt een vuist kunnen maken. Daar wil hareco dier en vriend graag voor van beleid veranderen als dit nodig mocht zijn! Als de positief lijst er komt waar Jan naar refereerde ben ik er van overtuigd dat het ons vrijwel onmogelijk gemaakt gaat worden onze papegaaien hobby ook in de toekomst voort te zetten.
Ik vind een vogel die niet meer afhankelijk is van pap niet meer dan een zelfstandig etende vogel,
absoluut geen zelfstandige vogel, dat is pas als ze vogel zijn, gesocialiseerd met oudere soortgenoten ed.
Zoals jullie vast weten worden veel ara's in de natuur vaak nog 1 - 2 jaar bijgevoerd door de ouders,
de hyacinten vaak zelfs tot 4 jaar.
Wat doen "wij" ..... halen ze vaak met 4 - 6 weken weg van de ouders, worden als ze geluk hebben
met andere kuikens apart gezet en met de spuit grootgebracht tot een week of 12.
En oomdat ze dan met andere kuikens zitten zijn ze gesocialiseerd ? Wat leren ze dan van elkaar ??
Misschien een vogel die minstens die 3 maanden bij de ouders zitten leren wat en weten wat ze moeten
en dat ze een vogel zijn
Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz
Comment