Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Wat is zelfstandig bij of na handopfok

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Pff... even een dag aan het werk en d'r staat me een partij reacties... maar het bevalt me prima om zo de discussie op gang te zien komen...

    Volgens mij is het niet zwart-wit en zijn er de nodige grijstinten. Mijn vijf centjes:

    In wat er over socialisatie gezegd wordt kan in me wel vinden, ik denk echter dat het nog belangrijker is als iedereen denkt. Ik zou willen dat hier eens wat onafhankelijk onderzoek naar gedaan wordt, in plaats dat alles zo maar klakkeloos aangenomen wordt. Met name naar het effect van de huiskamer.

    In mijn opinie is het voor een huiskamer vogel het beste, als deze zo snel mogelijk in de huiskamer opgenomen wordt. Misschien zelfs wel zonder bij de ouders gezeten te hebben... Dat betekent dat zo'n vogel vanaf dag 1 de juiste prikkels mee krijgt: de vogel moet leren om in de 'huiskamer jungle' te overleven. Niet bang zijn van de stofzuiger, omgaan met katten en andere huisdieren, socialiseren met mensen en andere bewoners, leren eten als huiskamer genoten eten etc. Je kunt niet wachten met het toedienen van deze prikkels, voor alles is een juist moment. Onderzoek in de VS toont aan dat als het juiste moment voorbij is, prikkels niet meer goed verwerkt worden (Chris Biro en anderen). Net als een puppy moet een vogel opgevoedt worden en leren wat het is om met mensen samen te wonen. Zo'n vogel weet niet beter en zal daar gelukkig van worden. Socialiseren binnen de leefomgeving is het devies. Dus niet zo'n vogel in de schuur laten zitten tot hij zelfstandig eet en dan verplaatsen naar de huiskamer. En ook niet zo'n vogel bij de ouders laten zitten, dan zelf voeren en dan naar de huiskamer. Dat is in mijn opinie vragen om problemen en probleemgedrag. Vliegen is voor een huiskamer vogel erg belangrijk, dus niet kortwieken maar anders oplossen...

    Een vogel die bestemd is voor de kweek heeft andere behoeftes en moet daartoe de juiste prikkels krijgen. Dus bij voorkeur lang bij de ouders etc etc. Liever niet in de handopfok, of als dat dan toch moet, met een aantal bij elkaar. Na het voeren snel terug in het 'blok' en met rust laten. Vooral socialiseren met andere vogels en snel naar buiten. Voor mij is dat een hele andere tak van sport.

    Ik heb geen behoefte om met een huiskamer vogel te gaan kweken (kan met ara's wel, maar duurt erg lang), of om een vogel die al aardig op pad is om een kweekvogel te worden naar de huiskamer 'om te buigen'. Zo doen we dat met honden, katten en andere gedomesticeerde dieren ook niet. Domesticatie van vogels is in mijn opinie niet meer te stoppen, ook niet door een positief lijst. Kijk naar wat we doen met hybrides, de voeding, het beïnvloeden van kweekgedrag etc, allemaal tekenen van domesticatie. Bleeker zou beter moeten weten.

    Weaning / spenen: een onderdeel van het 'volwassen worden' is zelfstandig leren eten. Volwassen worden duurt een jaar of langer, zelfstandig leren eten is soort & individu afhankelijk. De één is er snel mee, de ander wat langzamer. Ik hoef zo nodig niet te dwingen... Belangrijk is dat ieder kuiken weet, dat als hij voeding wil hebben, zijn (surrogaat) ouders in de buurt zijn om bij te springen. Bij mij wil een oudere ara (die op de kuikens 'past') ook nog wel eens wat pap hebben... puur voor de heb, want veel pap wil ie nooit. Ik zie, als een kuiken weggaat, ook nog wel eens wat terugval. Door de verandering van omgeving weigert zo'n vogel dan ineens te eten. Dan is het wel handig als het baasje weet hoe daar op in te spelen. Daarom leer ik een baasje wel hoe mij met EEN LEPEL (en niet een spuit) wat pap kan geven. Of dat dat dan pap is, of geprakt fruit of etc maakt me niet zoveel uit. Ik zou er op zich best vrede mee kunnen hebben (lees: dit is een consessie) als een nieuwe eigenaar één 'pretvoeding' geeft. Dat zou al een enorme verbetering zijn! Te vaak zie ik dat mensen kuikens van zes weken kopen, omdat het dan goedkoper is... met dat argument heb ik problemen.
    Last edited by arakweker; 25-07-12, 18:37.

    Comment


    • #17
      Als we het hebben over onze beroepsgroep, zou ik het liefste zien dat er een soort keurmerk kwam waar kwekers zich aan houden. Dan hoeft de politiek zoiets niet af te dwingen. In dat keurmerk moet je veel zaken regelen: voorlichting, contracten, garantie, omgaan met ziektes, socialisatie, voorkomen van probleemgedrag, contacten met de (r)overheid, kennisbank, aanbevolen verkoopadressen etc. Allemaal dingen waarvoor ik uit ervaring inmiddels wel weet, dat het lastig is om de handen op elkaar te krijgen.

      Comment


      • #18
        Ja Antonia,

        Wat dat betreft kan ik het met jou eens zijn. 17 jaar geleden in mijn opleiding dierenverzorging had ik een leraar, die alleen maar natuurbroed wilde doen. Ik mocht zijn jonge papegaaien op ongeveer 5 maanden van hen kopen om ze in de winkel te verkopen waar ik toen al part time werkte. Deze vogels kreeg ik dus vrij schuw mee, maar door er intensief mee aan de gang te gaan, waren ze toch vaak na ruim een week redelijk tam. Bij de klant werden ze verder tam en met een redelijk aantal heb ik nu nog contact. Ze hebben allemaal geweldige huiskamer vogels aan deze papegaaien gekregen. Net zo tam als menig handopfok vogel.

        Nadat ik gestopt ben met mijn werk bij Hareco ben ik in Afrika gaan wonen. Hoe er daar met dieren om word gegaan is niet altijd even goed. Ik kwam er natuurlijk ook veel wildvangvogels tegen, maar het verbaasde mij altijd hoe 'geestelijk stabiel' deze vogels waren, nadat ze eenmaal tam waren. Handopfok gebeurd niet bij grassprieten, want daar zijn ze te goedkoop voor. Bij valkparkieten en agapornissen ligt een soort van grens, maar natuurbroed uitgevlogen vogels worden net zo tam, het kost alleen meer tijd. En daar zit hem het probleem. Zeker mensen zonder ervaring willen een papegaai tam op hun vinger mee naar huis nemen. Dan weten ze wat ze hebben en dat begrijp ik ook wel. Ik steun van harte het initiatief van Lorre en Co en de stichting papegaaienwelzijn om geen verbod op handopfok in te stellen, want eerlijk is eerlijk, dat gaat ook om mijn boterham. Maar of het de papegaaien in hun tamheid zou beïnvloeden durf ik niet zo stellig te beweren. Tam maken gaat altijd met wat stress gepaard. Of het kuiken nu 6 of 12 weken is. De meeste mensen kunnen alleen beter met een kuikentje van 6 weken overweg dat bang is, dan met een volgroeide vogel.

        Zo heeft iedere discussie ontzettend veel kanten en ligt de waarheid altijd genuanceerder dan we op het eerste gezicht zien.

        Comment


        • #19
          Tijdens het schrijven (op mijn kleine schermpje van mijn mobiele telefoon) heeft ook Jan gereageerd. Hahaha ik zie dat zijn reactie weer een heel ander licht geeft op wat ik net schreef. Ik denk dat we het daarin nog oneens zijn, maar zoals hij zegt zou goed onafhankelijk onderzoek nodig zijn en dat is er gewoon nog te weinig.

          Ik ga zijn reactie nog eens overpeinzen.....

          Fijna avond allemaal en vergeet niet van de zon te genieten!

          Dirk-Jan
          hareco dier en vriend

          Comment


          • #20
            Ik heb nog even een korte reactie op wat goed zou zijn voor een (toekomstige) huiskamervogel...

            Er is bij mij geen vogel zo bang geweest als de vogel uitgebroed in een machine en vanaf dag 1 gewend aan katten honden en kinderen.
            Het heeft me zéker een jaar gekost om wat angst uit hem te krijgen. Hij is nu 3 jaar en houdt nog steeds niet van "andere" mensen
            Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

            Ken je papegaai

            sigpic

            Comment


            • #21
              ik ben bepaalde dingen met jan eens .maar heel veel ook niet.
              alleen ik zou het graag op papier net zo goed kunnen verwoorde dan met mijn mond.
              helaas is dat niet.

              heb wel klein voorbeeld.

              5 jaar geleden 2 jonge grijze toen 5 weken zelf met de hand verder grootgebracht.onverwant van elkaar.
              heb ze dus vanaf baby in de huiskamer gehad bij mij tot dit voorjaar.
              heb ik ze in buiten voilere gedaan.
              tot mijn eigen verbazing paar weken later 2 eitjes .onbevrucht.
              weggenomen na 10 dagen ze ging niet tot broeden over .
              4 weken later 3 eitjes 2 bevrucht en de jonge zijn nu 5weken oud .

              nog klein voorbeeld over socialisatie .bl gele ara

              3 maanden terug belde een vrouw mij zij kon door ziete niet meer voor haar aratje zorgen.
              aratje had zij vanaf 4 weken oud .en heeft 9 jaar bij haar in de woonkamer gestaan zonder problemen.
              hond en kat en alle huishoudelijke dingen is een normaal iets .
              heb de vogel getest en heb hem in mijn vrijgezelle voilere bij gedaan daar zat nog een bl gele ara in.
              vanaf het begin zijn ze dikke maatjes en ook met de andere soorten die er in zitten ga het perefect.

              en jan je weet net zogoed als ik dat 9 van 10 ara`s en kaketoe`s vroeg of laat weer bij een kweker terecht komen.of waarschijnlijk nog meer.
              en mijn beste kweekkoppels zijn handopfok vogels .

              en een onafhankelijk onderzoek zou perfect zijn. alleen voor dat onderzoek klaar is zijn we minimaal 15 jaar verder.

              Comment


              • #22
                en alle kwekers op 1 lijn .zal nooit lukken helaas.
                ik zou zelf ook een grote voorstander zijn van bepaalde voorwaarde.die voor iedereen zou gelden.

                Comment


                • #23
                  beste meneer Hareco,

                  wat mijn grootste kritiekpunt is dat jij en ik problemen bij een handopfok kuikesn snel zullen opmerken een leek die braaf en goed doet wat jij ze zegt zal in de meeste gevallen precies willen doen wat jij zegt en dat zal dan ook vaak wel goed gaan.
                  Maar beste meneer Hareco u weet net zo goed als ik dat je vreselijk eigenwijze mensen hebt die betwijfelen wat jij vertelt en het net anders gaan doen dan jij of ik.
                  Eigenwijzigheid is geen probleem dat mag, maar dan vergeet jij 1 ding dat wij zaken als schimmelinfecties , kropverbrandingen of andere ellende gelijk opmerken, de leek heeft geen ervaring om subtiele verschillen te zien.
                  Tot nu toe deed ik jouw winkel aanprijzen als betrouwbaar maar net zoals bij Moody's zal heb je een kleine off-grade gekregen.Wat is nu werkelijk het probleem om te wachten tot ze niet meer afhankleijk zijn van de pap?

                  Mvg Frank

                  Comment


                  • #24
                    Oorspronkelijk geplaatst door Antonia 1968 Bekijk Berichten
                    Ik heb nog even een korte reactie op wat goed zou zijn voor een (toekomstige) huiskamervogel...

                    Er is bij mij geen vogel zo bang geweest als de vogel uitgebroed in een machine en vanaf dag 1 gewend aan katten honden en kinderen.
                    Het heeft me zéker een jaar gekost om wat angst uit hem te krijgen. Hij is nu 3 jaar en houdt nog steeds niet van "andere" mensen
                    Wat bedoel je hiermee te zeggen?
                    Ik bedoel; ik heb alleen maar handopfokvogels, ook in de machine uitgebroed, en wat jij hebt, heb ik niet. Bij mij zijn ze allemaal superzelfverzekerd, voor de duvel niet bang. Dus ik denk dat er ergens iets is misgegaan bij jouw vogel?

                    Verder ben ik nog niet zo lang begonnen met de kweek van witkuif kaketoes; maar ik verkoop ze uitsluitend als ze echt goed zelfstandig eten.
                    En inderdaad; heel af en toe een "nurtering" voeding. Dit schijnt ook erg goed te zijn voor de psyche van de vogel.
                    Badut, Tommy, Nicky, Lemmy, Aspa, Keisha Max, Tica, Rheia, Loki

                    Comment


                    • #25
                      [QUOTE=arakweker;328921]


                      In mijn opinie is het voor een huiskamer vogel het beste, als deze zo snel mogelijk in de huiskamer opgenomen wordt. Misschien zelfs wel zonder bij de ouders gezeten te hebben... Dat betekent dat zo'n vogel vanaf dag 1 de juiste prikkels mee krijgt: de vogel moet leren om in de 'huiskamer jungle' te overleven. Niet bang zijn van de stofzuiger, omgaan met katten en andere huisdieren, socialiseren met mensen en andere bewoners, leren eten als huiskamer genoten eten etc. Je kunt niet wachten met het toedienen van deze prikkels, voor alles is een juist moment. Onderzoek in de VS toont aan dat als het juiste moment voorbij is, prikkels niet meer goed verwerkt worden (Chris Biro en anderen). Net als een puppy moet een vogel opgevoedt worden en leren wat het is om met mensen samen te wonen. Zo'n vogel weet niet beter en zal daar gelukkig van worden. Socialiseren binnen de leefomgeving is het devies. Dus niet zo'n vogel in de schuur laten zitten tot hij zelfstandig eet en dan verplaatsen naar de huiskamer. En ook niet zo'n vogel bij de ouders laten zitten, dan zelf voeren en dan naar de huiskamer. Dat is in mijn opinie vragen om problemen en probleemgedrag. Vliegen is voor een huiskamer vogel erg belangrijk, dus niet kortwieken maar anders oplossen...



                      QUOTE]


                      Wat ik ermee wilde zeggen is dat het niet altijd zo is zoals hierboven beschreven.
                      Ky Mani (geelvleugel ara) is bij de kweker uit de machine gekomen en daar in huis tot een week of 12 gevoed, met kinderen katten en honden, en mogelijk meer vogels. Toen ik hem kwam halen zat hij net een paar dagen in een schuur omdat ie begon te vliegen en dat wilden ze niet in huis, 's avonds kreeg hij nog een bijvoeding pap.
                      Als snel merkte ik dat hij erg bang was voor sommige dingen, waaronder m'n (donkere) jas en een stok.
                      Ook was hij soms zomaar ineens bang, ook voor mij zonder rede. Dat was erg sneu want ik was de enige die hij vertrouwde...
                      Het leek soms op een soort angstaanvallen.
                      Hij heeft een keer of 5 een tuigje gedragen in het begin en de 6e keer raakte hij bijna in shock, heb dit dus maar gelaten, zodra hij de nageltang maar ziet gaat
                      hij op de loop en zit als een stress-gaai te hijgen, vleugels knippen idem, doe ik graag alleen maar hij moet in de houdgreep anders vreet ie me op, maar ik blijf het proberen en op heel rustige manier.
                      Allemaal de meest normale dingen waar hij zo paniekerig van wordt.
                      Ik wil graag dat ie bij mijn kennissen wel opstapt enzo maar hij doet het niet, ondanks hij ziet dat Makena meestal wel gaat.

                      Dus of het beter is het zo te doen weet ik niet ?? Als het niet nodig is zou ik er iig niet voor kiezen.

                      @ Astrid, bij jou is het momenteel niet anders omdat je geen keus hebt, en daar doe jij dan ook net iets meer moeite voor denk ik
                      Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

                      Ken je papegaai

                      sigpic

                      Comment

                      Ads onder in topics

                      Collapse

                      Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

                      Working...
                      X