Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Een gezonde papegaai houdt van een pittige uitdaging

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Een gezonde papegaai houdt van een pittige uitdaging

    19.06.2013 | Faculteit Diergeneeskunde Brain, Cognition and Behaviour
    [h=3]Kleurige speeltjes uit de dierenwinkel niet genoeg[/h]
    [h=1]‘Een gezonde papegaai houdt van een pittige uitdaging’
    Bij als huisdier gehouden papegaaien is verenplukken een veelvuldig voorkomend probleem. Tien tot vijftien procent van de kromsnavels heeft er last van, sommigen plukken zichzelf compleet kaal. Yvonne van Zeeland, specialist Vogelgeneeskunde bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, keek naar de omstandigheden waaronder papegaaien de snavel in hun verenkleed zetten. “Een belangrijke oorzaak is dat papegaaien vaak te weinig gestimuleerd worden om natuurlijk gedrag te vertonen. Bijvoorbeeld in het zelf bij elkaar scharrelen van hun maaltijd, waar ze in het wild wel acht uur per dag mee bezig zijn. Veel papegaaien willen graag wérken voor hun voer, dus moet je ze een uitdaging geven in de vorm van voerpuzzels en andere ‘hindernissen’. Een paar kleurige speeltjes vinden ze gewoon niet interessant genoeg.”[/h]

    Om erachter te komen of papegaaien willen werken voor hun voer, gaf Yvonne van Zeeland aan papegaaien de keuze uit een voerbakje of voerpuzzel (speelgoed waarin het voer verstopt wordt). “In het voerbakje waren ‘hapklare brokken’ voer aanwezig, direct klaar om op te eten. In de voerpuzzel was hetzelfde voer aanwezig, maar ditmaal verstopt, waardoor de papegaaien moesten werken om het voer te bemachtigen.” Gezonde papegaaien, die geen veren plukken, verkozen om te werken voor hun voedsel. Yvonne: “Ze peuterden hun brokjes liever uit een pijp met gaatjes, in plaats van het kant-en-klaar uit het bakje te pakken.”

    [h=2]Plukken in plaats van puzzelen[/h]In tegenstelling tot gezonde papegaaien bleken de verenplukkende vogels juist vaker te kiezen voor de makkelijkste weg: zij aten meestal liever rechtstreeks uit het voerbakje en niet uit de puzzel. “Het lijkt er op dat bij deze vogels het verenplukken de rol van het bevredigende effect van het werken voor voer geheel heeft overgenomen. Die situatie is te vergelijken met mensen met een verslaving, waarbij door de verslaving veranderingen in de hersenen zijn opgetreden. Zo onnatuurlijk is het gedrag geworden, en om dat terug te draaien is meestal niet zo makkelijk. Het is dus belangrijk om dit stadium voor te zijn door de vogel te geven wat hij nodig heeft.”
    [h=2]Liever pittig[/h]Een gezonde papegaai houdt dus wel van een pittige uitdaging. Om als eigenaar je vogel die uitdaging te bieden kan echter net zo uitdagend zijn. “In de gemiddelde dierenwinkel vind je met een beetje geluk misschien wel een paar speeltjes waar je voer in kunt verstoppen, maar zeker niet veel. Wil je je vogel meer kunnen bieden, dan moet je je fantasie gebruiken en zelf een voerpuzzel maken, of op zoek gaan naar (web)winkels die dit type voerspeelgoed verkopen. Dat biedt veel mogelijkheden, om je papegaai op de juiste wijze te stimuleren. Wij hebben elf vormen van voerverrijking getest en de meeste bleken daadwerkelijk de voedselzoektijd te verlengen. Papegaaien die moeten denken, zoeken, peuteren en knagen voor hun voer deden met deze speeltjes twee tot tweeënhalve keer zo lang over het eten. Dat verschaft ze de broodnodige mentale en fysieke uitdaging. Bovendien stimuleren de speeltjes het natuurlijke gedrag van de vogel. Wat wil je als papegaai nog meer?” Nou, nóg langer werken voor voer. “Daarom ontwikkelen wij nu manieren om de voedselzoektijd nog meer te verlengen” eindigt Yvonne van Zeeland.
    [h=2]Promotie[/h]Yvonne van Zeeland heeft een master in Veterinary Research en is dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Niet alleen is ze erkend gedragstherapeut voor papegaaien, sinds kort is ze ook Europees erkend specialist Vogelgeneeskunde. Daarvan zijn er slechts vijf in Nederland. Op 21 juni promoveert ze op het onderwerp verenplukken bij grijze roodstaartpapegaaien met het onderzoek: The feather damaging Grey parrot: an analysis of its behaviour and needs. Tijdens haar onderzoek werkte ze met gezonde en verenplukkende grijze roodstaartpapegaaien. Thuis heeft ze een witkuifkaketoe.

    [h=2]Meer informatie[/h]Marieke Veldman, communicatie faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, (030) 253 3430,
    m.m.veldman@uu.nl.
    b.g.g. Persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3550,
    perscommunicatie@uu.nl.

    Ellen & her Parrots

  • #2
    Download het proefschrift van Yvonne van Zeeland

    Inmiddels heb ik de URL ontvangen waar het proefschrift is te downloaden. Het is uiteraard in het Engels, maar aan het einde tref je een samenvatting aan in het Nederlands: http://igitur-archive.library.uu.nl/...24/zeeland.pdf
    Ellen & her Parrots

    Comment


    • #3
      Hoi Ellen het is ook al op het nieuws geweest.

      Graag wil ik vermelden dat op de site van koppie krauw allerlei leuke tips en tops voor zelf te maken fourageer en verrijking speeltjes te vinden is, met een beetje creativiteit en simpele dingen kom je al ver.

      Mvg.
      Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal.>>

      Comment


      • #4
        Dankje Ellen dat het proefschrift met ons wil delen.
        Heel goed dat er is onderzoek naar verenplukken gedaan word.

        Aggy plukt zichzelf ook, en ik moet eerlijk toegeven dat ze niet zoveel foerageer speeltjes heeft en dat ze meer uit haar gewone voerbak eet.
        Dus dit weekend ga ik mijn tijd is grondig besteden aan het maken van foerageer speeltjes.
        Zo erg wat er in Parijs gebeurt is, en dat omdat een paar personen niet akkoord waren met de meningen van anderen
        -Je suis Charlie-

        Comment


        • #5
          Vanuit deze gedachte vandaag maar eens alles uitgebreid. Ze hadden allemaal al de nodige afwisselende originele fouraging speeltjes. Vandaag hadden ze ineens "post". Nootjes in een propje papier. Vooral mijn grijsje vond dit fantastisch!

          Comment


          • #6
            Mooi verhaal met een hele leuke en toepasselijke foto
            Minni Micky Kimo

            Comment


            • #7
              Oorspronkelijk geplaatst door althea61 Bekijk Berichten
              Hoi Ellen het is ook al op het nieuws geweest.

              Graag wil ik vermelden dat op de site van koppie krauw allerlei leuke tips en tops voor zelf te maken fourageer en verrijking speeltjes te vinden is, met een beetje creativiteit en simpele dingen kom je al ver.

              Mvg.
              Dat klopt. heb ik ook gezien. Maar ik wilde er toch even hier de aandacht aan geven.
              Ellen & her Parrots

              Comment


              • #8
                Gisteren, vrijdag 21 juni jl., het verdedigen van het proefschrift meegemaakt van Yvonne van Zeeland, "the feather damaging grey parrot". De eerste 45 minuten was het officiele deel.. nou officieel was het! Yvonne kreeg diverse vragen op haar af van verschillende 'hoge dame en heren' LOL (ze wist niet tevoren welke vragen ze zou krijgen). Was boeiend om aan te horen, vooral de gedegen antwoorden die Yvonne gaf. Het ging er pittig aan toe met hier en daar een vleug humor er doorheen verweven. Na precies 45 minuten kwam hier een einde aan en trokken de hoge dames en heren zich terug om na een minuut of 10 terug te komen om uit te spreken (na een heel mooie toespraak) dat Yvonne bij deze is gepromoveerd en ze kreeg haar bul uitgereikt. Grappig detail.. ze had drs voor haar naam staan en na haar promoveren is het dr geworden. Ik zag het op het aankondigingsbord staan beneden in het gebouw en dacht eerst nog dat het een typefout was. LOL Hierbij nog een korte uitleg over de onderzoeken die Yvonne heeft gedaan. Duidelijk werd des te meer dat het in dit geval niet alleen gaat om de vondst dat voerspeelgoed nodig is, maar dat vastgesteld is dat ze (de grijze roodstaarten waarmee ze onderzoek heeft gedaan) het daadwerkelijk zelf kiezen en dus ook echt nodig hebben (en dus niet alleen omdat het tijdverdrijf is) en dat ze het daarbovenop belangrijker vinden dan veel andere verrijkingen die aan papegaaien aangeboden worden. Er wordt veel geroepen daarover, maar weinig is echt bewezen, en daarvoor is die wetenschappelijke basis nodig. Daarnaast hebben ze ook zeker nieuwe dingen gevonden als zijnde dat plukkende vogels anders reageren op verrijking en die motivatie veel minder tot niet hebben om te werken voor voer. Dit is vergelijkbaar met mensen die een verslaving hebben. Deze bevinding en vergelijking is bij verenplukkende papegaaien nog nooit eerder vastgesteld. Verder hebben ze aanwijzingen dat het karakter van de vogel een rol speelt bij het plukken, etc. Kortom: Het gaat dus om meer onderzoek dan in dit stukje wat in de Telegraaf aangehaald wordt, maar dit is iets wat de media en communicatie eruit gepikt heeft, omdat voor veel papegaaieigenaren nog niet bekend is dat het juist foerageerverrijking is die belangrijk is. Er zijn evenzovele dierenwinkels die dit daarnaast ook niet weten of aanbieden. Daarom is juist dit stukje er specifiek uitgepikt. Het gaat er dus om met deze informatie de eigenaar die dit nog niet weet te bereiken, en de dierenwinkel te stimuleren dit soort speelgoed te verkopen en daarmee het welzijn van juist die vogels te bevorderen die dat nu niet krijgen...
                Een belangrijk onderzoek waar al even melding van gemaakt wordt in haar proefschrift, maar waar nog veel meer data van verzameld moet worden gaat over wat papegaaien nu echt willen. Zij heeft daarvoor een hele opzet uitgedacht en is nu bezig om de papegaaien keuzes te geven waarin ze kunnen laten zien waar ze behoefte aan heeft. Echt mooi om te zien in haar proefschrift hoe dat er uit ziet.
                Yvonne is ook bezig geweest met gedragstesten bij papegaaien. Deze testen staan nog in de kinderschoenen, maar het is goed mogelijk dat ze de basis gaan vormen (net als bij puppies) voor testen die iets gaan zeggen over wat voor karakter de vogels hebben op jonge leeftijd en hoe hier mee om te gaan. Tijdens de verdediging stelde een professor haar hier dan ook een vraag over.
                Uiteindelijk is zij ook bezig geweest met een medicijn. Dat klinkt makkelijk, maar om dit goed uit te voeren blijk je meer over het stofje te moeten weten. Zo moet je weten of de dosering die gegeven wordt ook voldoende (en zeker niet teveel is). Deze basis heeft zij in de afgelopen jaren gelegd.
                Daarnaast lopen er nog meer onderzoeken die op dit moment nog niet in de publiciteit komen. Denk hierbij aan de enquête die door vele mensen ingevuld zijn. Daar komen nog steeds nieuwe reacties op binnen en dat loopt nog steeds! Zie http://www.parrotsurvey.com/. Wat veel mensen zich misschien ook niet realiseren is dat het heel veel tijd kost om goed onderzoek uit te kunnen doen want je moet elk klein stapje vastleggen voor je de volgende kunt zetten... Er is dus zeker meer gedaan dan wat er in het korte berichtje in de Telegraaf stond. Achteraf gezien, kan ik mij de reacties wel voorstellen van 'niets nieuws'? 'Dat wisten we toch al'? Als je in dit geval van de berichtgeving door de Telegraaf uitgaat en niet verder/beter weet, dan is het ook niets nieuws. Hopelijk kan ik dat beeld bij jullie herstellen met deze uitleg. Ik ga en kan verder niet in discussie gaan want nogmaals... voor mij is het ook een ingewikkelde materie en ik heb tenslotte het onderzoek niet gedaan. Belangrijk om te weten is dat een proefschrift schrijven dus NIET een afsluiting van een onderzoek is, maar het bewijs dat je bekwaam bent om een probleem te onderzoeken. Meestal is het juist de start van iets en niet een afsluiting. Het onderzoek loopt dus nog volop zoals hierboven beschreven. Tot slot.. nog een keer de URL naar de PDF van het proefschrift van Yvonne, waar aan het einde een samenvatting in staat, geschreven in het Nederlands: http://igitur-archive.library.uu.nl/...24/zeeland.pdf. Let wel, het lijkt alsof er niets gebeurt, maar in het actieve scherm van je browser wordt de pdf gedownload, maar het duurt eventjes.

                Het academiegebouw van de Universiteit Utrecht






                Hier staat Yvonne even te praten met de vrouw van Nico Schoemaker. Het officiele deel was nét ten einde.









                Ellen & her Parrots

                Comment

                Ads onder in topics

                Collapse

                Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

                Working...
                X