Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Nog maar een keer onder de aandacht brengen van de leden.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Nog maar een keer onder de aandacht brengen van de leden.

    voor u gelezen en nogmaals op gewezen dan maar.

    http://www.rvo.nl/actueel/nieuws/gri...nger-beschermd
    ik weet niet alles maar doe mijn best

  • #2
    Kun je aangeven welke gevolgen dat heeft voor ons?
    met ons bedoel ik dan kwekers, mensen die er een aan willen scaffen, etc etc

    Comment


    • #3
      wat het allemaal in gaat houden is voor velen nog een vraagteken, schijnt zelfs zo te zijn voor de handhavers.

      Maar volgende heb ik voor u gelezen,

      Zojuist gebeld met het RVO met degene die gaat over het aanvragen van de Cites papieren.
      Hoewel het RVO gisteren op hun website hebben geschreven dat de grijze roodstaart onder strengere bescherming valt, is er nog veel onduidelijk bij het RVO zelf. Veel vragen kon ze mij nog niet beantwoorden.
      Op dit moment hoeven eigenaren die hun vogel niet willen verkopen of overdragen GEEN cites aan te vragen. Een aankoopcontract zoals wij die bij de vogel leveren volstaat dan voor de administratieplicht. Zij die geen aankoopbewijs hebben zullen op een andere manier moeten bewijzen dat ze het dier al in bezit hadden.
      Het is wel goed mogelijk dat de cites aanvraag over enkele weken toch moet gebeuren maar nu zijn ze aan het kijken of dit binnen Europa misschien niet nodig is.
      Kwekers en verkopers dienen vanaf 1 februari wel een verkoop vergunning te hebben voor ieder jong die zij verkopen. Zij moeten aantonen dat de betreffende vogel voor die datum in hun bezit was.
      Particulieren hoeven nu dus niets te doen, maar houd onze pagina goed in de gaten. Mocht er meer duidelijkheid zijn, laten we het weten.
      bron Hareco



      en voor de belgische leden,

      Bestemmelingen: clubs, verenigingen van vogelliefhebbers, kwekers, handelaars en eigenaars van vogels
      Op de 17e Conferentie der Partijen (CoP17) van CITES, die is doorgegaan van 24 september tot 5 oktober 2016 in Johannesburg, Zuid-Afrika, werd beslist om het beschermingsniveau van een aantal vogels aan te passen. De belangrijkste beslissing hier is de opname van de grijze roodstaart (Psittacus eritacus) op Bijlage I, waardoor deze vogelsoort het hoogste niveau van bescherming krijgt.
      De grijze roodstaart kent immers een zeer sterke achteruitgang van de wilde populatie in West, Oost en Centraal-Afrika. Deze soort is zeer gewild als huiskamervogel en wordt daarom zeer veel verhandeld. Er zijn illegale invoeren in bepaalde landen van de Europese Unie; er worden vervalste vergunningen gebruikt en opgelegde quota worden overschreden, wat een nefast effect heeft op de wilde populatie. De legale invoer van wilde vogels in Europa werd reeds in 2004 aan banden gelegd omwille van de vogelgriep.
      De grijze roodstaart zal dus opgenomen worden op de internationale bijlage I op 2 januari 2017. De opname op de Europese Bijlage A zal normaal gezien begin februari van kracht worden (publicatiedatum Europees Staatsblad momenteel nog niet gekend).
      Daarnaast werd de beschermingsgraad van twee vogelsoorten verlaagd : zowel de Lichenostomus melanops cassidix (Helmhoningeter - Helmeted honeyeater) als de Ninox novaeseelandiae undulata (Norfolk Boeboek) werden van Bijlage I/Bijlage A naar Bijlage II/Bijlage B overgebracht.
      Hieronder volgt de uitleg welke stappen u moet ondernemen om u in orde te brengen met deze nieuwe maatregelen.
      1. U heeft één of meerdere grijze roodstaarten in uw bezit als huiskamervogel ? Dan moet u:
      - Een inventaris indienen (model te downloaden via www.citesinbelgie.be) waarmee u aangeeft dat u deze vogel(s) in uw bezit heeft van vòòr deze nieuwe wetgeving van kracht is. Hierbij moet volgende informatie gegeven worden:
      o Gegevens van de kweker/winkel/vorige eigenaar van de vogel o Datum van verwerving
      o Ring- of chipnummer indien aanwezig
      - Uw bewijs van legale herkomst toevoegen aan deze inventaris (bvb. Overdrachtsverklaring, factuur, referentie naar invoervergunning, oude foto’s die kunnen aantonen van wanneer de vogel in uw bezit is, ...).
      Deze inventaris zal afgestempeld worden door de dienst en een kopie zal u teruggezonden worden als bewijs via de post.
      U moet deze documenten indienen ten laatste tegen 1 april 2017.
      GRIJZE ROODSTAART – Psittacus eritacus
      1.
      2. U bent kweker van grijze roodstaartpapegaaien en u verkoopt of ruilt uw nakweek aan derden (andere kwekers, winkel, via een beurs, aan een particulier, ...)? Dan moet u:
      - Een Europees certificaat aanvragen via onze online database (www.citesinbelgie.be) voor uw ouderdieren (1 certificaat per vogel), waarbij deze dieren ook door uw dierenarts moeten geïdentificeerd worden met een microchip indien ze nog niet beschikken over een vaste gesloten pootring. Ter ondersteuning van uw aanvragen moet u ook uw bewijs van legale herkomst indienen (dit kan in de vorm van een overdrachtsverklaring, factuur, referentie naar invoervergunning, oude foto’s die kunnen aantonen van wanneer de vogel in uw bezit is).
      - Elke vogel die in gevangenschap geboren wordt, moet gemerkt worden met een vaste gesloten pootring, met een uniek nummer en een diameter aangepast aan deze vogelsoort. Hiervoor raden we aan om u aan te sluiten bij één van de erkende vogelbonden, zodat u via hen uw ringen kan bestellen;
      - Vooraleer u een nakweekvogel verkoopt een Europees certificaat aanvragen via onze online database (zie hierboven). U dient een verklaring van kweek in waarop u de ouderdieren aangeeft en waarbij u aangeeft hoeveel jongen u per nest heeft gekweekt;
      - Een register van binnenkomst (aankoop en geboorte) en vertrek (verkoop en sterfte) bijhouden.
      3. U heeft een winkel waarin u grijze roodstaarten verkoopt?
      - Als u al vogels in uw bezit heeft in uw winkel, moet u:
      o Een Europees certificaat aanvragen vooraleer u de vogel kan verkopen of te koop kan aanbieden. Deze
      aanvraag dient u in via onze online database (www.citesinbelgie.be) en hierbij dient u uw bewijs van legale herkomst in (overdrachtsverklaring, factuur, referentie naar invoervergunning, oude foto’s die kunnen aantonen van wanneer de vogel in uw bezit is)
      o Nakijken of de vogel reeds geïdentificeerd is: hetzij door een gesloten pootring, hetzij met een microchip. Indien de vogel nog niet geïdentificeerd is, dient u deze door uw dierenarts te laten microchippen. Het microchipnummer moet u dan ook vermelden bij het indienen van uw aanvraag voor een Europees certificaat.
      - Als u vogels wilt aankopen moet u:
      o Een geldig Europees certificaat eisen van uw leverancier vooraleer u de vogel aankoopt: check hierbij of
      het gaat om een certificaat dat geldig is voor commerciële activiteit (bovenaan rechts) zonder enige beperkingen in transacties (vak 19.b en vak 20 “neen” aangevinkt, en geen speciale opmerkingen in vak 20). Bij twijfel kan u altijd de dienst CITES contacteren (cites@milieu.belgie.be).
      - Een register van binnenkomst (aankoop en geboorte) en vertrek (verkoop en sterfte) bijhouden.
      Deze soorten kunnen in de toekomst verhandeld worden met een bewijs van legale herkomst in plaats van met een Europees certificaat. De andere vereisten (register van binnenkomst en vertrek, invoer- en uitvoervergunning) blijven hetzelfde als voorheen.
      --------------------
      Model inventaris en toegang online database : www.citesinbelgie.be Vragen: cites@milieu.belgie
      Adres : FOD VVVL, cel CITES, Victor Hortaplein 40/10, 1060 Brussel
      Lichenostomus melanops cassidix (Helmhoningeter) en Ninox novaeseelandiae undulata (Norfolk Boeboek)
      2.

      bron facebook pag Herman Wiechmann.
      ik weet niet alles maar doe mijn best

      Comment


      • #4
        Veel mensen denken dat ze voor hun huiskamer vogel niets hoeven te regelen omdat ze niets verkopen, maar ik weet niet beter als dat je de papieren ook nodig hebt tijdens vervoer.

        CITES in het kort
        CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna. CITES regelt de wereldwijde handel in ongeveer 5.000 beschermde diersoorten en 30.000 beschermde plantensoorten. U mag deze beschermde soorten namelijk niet zomaar verhandelen, vervoeren, verzamelen of houden. Hiervoor gelden regels. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Momenteel hebben 181 landen zich bij de overeenkomst aangesloten.
        bron
        http://www.rvo.nl/
        Last edited by dijkkamp; 16-12-16, 23:21.
        ik weet niet alles maar doe mijn best

        Comment

        Ads onder in topics

        Collapse

        Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

        Working...
        X