Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Help, broedend agapornisvrouwte plukt zich ineens kaal!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Help, broedend agapornisvrouwte plukt zich ineens kaal!

    Ik heb een koppeltje agaporniden, waarvan het vrouwtje een nestje met 6 eitjes heeft gelegd (vermoedelijk duur het nog 2 weken voor de eerste uitkomt). Vrouwtje is ongeveer 6 en mannetje 7 jaar. Ik heb ze een broedblok gegeven, speciaal voor agaporniden met daarin een laag beukensnippers en verder ligt de hele bodem bezaaid met uit elkaar gerafelde cocktailprikkers. Ik heb ook weleens ander materiaal geprobeerd, zoals speciaal nestmateriaal, maar dat blijft dan liggen waar ik het in de kooi heb gegooid. Als ik cocktailprikkers in de kooi leg, daarentegen, dan stuift het vrouwtje erop af en begint ze die heel enthousiast met haar snavel tot smalle reepjes uit elkaar te halen. Hier kan ze heel de dag mee bezig zijn. Ik heb zelf het vrouwtje aangeschaft, maar het mannetje is er een jaar of 3 geleden erbij gekomen, doordat zijn eigenaar niet meer voor hem kon zorgen. Van het vrouwtje wisten we het geslacht, omdat ze al eerder eitjes had gelegd, maar bij toeval kwamen we er eigenlijk achter dat de andere een mannetje is. Nou ja, in de afgelopen 2 jaar hebben ze nu 2 keer een nestje gelegd en dat ging allemaal prima. Tot zover niets geks dus.
    Nu zag ik echter zojuist tot mijn grote schrik dat het vrouwtje een flinke kale plek op haar borst heeft. De meeste veertjes liggen in het broedblok (wel willekeurig over de bodem en niet als in een nestje gerangschikt ofzo). Gezien het vrouwtje hier echt in alle opzichten de dominantste is, lijkt het mij dat ze dit plukken zelf heeft gedaan. Mijn vraag natuurlijk, hoe kan dit?? Ik geef hetzelfde zaadmengsel wat ze altijd krijgen (het is eerlijk gezegd een parkietenmengsel, omdat ze de grotere zaden die in dwergpapegaaienvoer zit, niet op eten, zelfs als ik het bakje laat staan). Dat vul ik aan met eivoer, om de zoveel dagen een beetje vruchten-zaadmengsel en onkruidzaad voor de afwisseling en vers groenten en fruit. Drinkwater ververs ik dagelijks en er hangt altijd een schoon badje in hun kooi. Om de zoveel dagen voeg ik ook wat vitaminedruppels van Bogena toe aan het voer en ca. 1x per week een tros gierst. Dit voer krijgen ze al jaren zo. het vrouwtje is nog steeds heel levendig en druk, maar ik zou graag weten wat er nou aan de hand is. Verveling lijkt het niet te zijn, want ze is heel de dag druk ind e weer met haar nestje (in tegenstelling tot het mannetje, die veel passiever is). Iemand misschien een idee, want het ziet er maar eng uit, zo ineens!!!

  • #2
    Soms doen popjes hun borst een beetje kaal plukken, als ze veel eitjes hebben, zodat ze er beter op kan broeden, zonder die veren ertussen worden de eitjes sneller warm, en word de warmte ook beter versprijd over alle eitjes.
    Ze is gewoon een hele goede moeder, die al haar eitjes/kuikens evenveel kans wil geven.
    Had je bij voorgaande nestjes minder eitjes ?

    Het is nu lekker warm, dus ik zou me er geen zorgen over maken, en het is ook echt geen blijvend plukgedrag.
    Bij de volgende rui, na haar nestje, heeft ze weer gewoon een mooi verenpakje.
    Groetjes Els.
    http://aga-rosei-kweker.webnode.nl/
    http://agaporniden.forum2go.nl/

    Comment


    • #3
      Hi EJM,

      Hartstikke bedankt voor je antwoord!!! Ik schrok me gisteren helemaal rot, maar gezien ze net zo levendig en druk is als normaal, heb ik niet meteen de dierenarts gebeld.
      Wat wel gek is, is dat het eerste nestje middenin de winter is gelegd (we wisten toen helemaal niet dat het een mannetje en vrouwtje waren, dus hebben we er ook niet op gelet) en het aantal eitjes is tot nu toe altijd gelijk geweest (rond de 6). Maar goed, ze zal inmiddels steeds ervarener zijn geworden.

      In elk geval nogmaals bedankt. Je antwoord heeft me erg gerustgesteld!

      Suus

      Comment

      Ads onder in topics

      Collapse

      Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

      Working...
      X