Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Eerste nestje!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Eerste nestje!

    Hoi allemaal,
    Ik heb 2 aga's en dit is voor allebei de eerste keer dat ze een nestje hebben (ook de eerste keer dat ik het meemaak!).
    Tot nu toe gaat alles heel erg goed, 7 mei werd het 1e eitje gelegd, 9/10 mei(voor 12 uur 's nachts of erna) het 2e eitje en ik verwacht het 3e eitje vandaag(12 mei). Het popje is constant aan het broeden en het mannetje is vaak bezig met eten om het popje te voeren, af en toe komt het popje uit de broedkast als er iets interessant is of om wat hooi of takjes van de grond te halen, automatisch gaat ze zelf na 5-10 minuten of minder terug naar de eieren. Ik probeer zovaak mogelijk even in het kastje te kijken om te kijken of alles goed gaat zonder het broeden te storen, het popje is hier ook aan gaan wennen. Soms als het popje even naar buiten gaat wisselt het mannetje met het broeden(ik weet niet zeker of hij dan broed of er bij gaat liggen). Ik ben nog niet erg ervaren dus tips zijn heel erg welkom!

    1e foto is het mannetje
    2e,3e,4e foto's van het popje en de eieren
    Bijgevoegde Bestanden

  • #2
    ik weet niet hoe ik het bericht moet editten dus ik zeg het zo maar, het mannetje komt uit de dierenwinkel en het popje dat ik later heb gekocht komt van een fokker, bij de fokker zaten er meerdere soorten aga's bij elkaar(hij had de vogels als hobby en verkocht jongen omdat hij geen plaats meer had), als ik me goed herinner zag ik een paar roseicolli en fischeri misschien nog wel meer andere soorten, als het popje genen van verschillende soorten draagt zou het dan iets uit maken nu ze eieren heeft gelegd?

    Comment


    • #3
      het 3e eitje is ook al weer een feit, de laatste keer dat ik het nest checkte was om 12 uur 's nachts en toen lagen er nog 2 eieren, toen ik om 11.30 vanochtend ook even keek lagen er 3. Wat ik me afvraag is of het normaal is dat het er nu de hele tijd 2 dagen tussen het leggen zit, zou het iets te maken kunnen hebben met dat het popje onervaren is?

      Comment


      • #4
        Ook al heb ik nog geen ervaring toch kan ik je al wat meegeven, heb hier al zoveel gelezen!

        Om de twee dagen een ei is zeker normaal... kan soms ook een dagje meer tss zitten maar meestal dus om de twee dagen. Indien elke dag dan heb je niet één vrouwtje maar twee!

        Indien er verschillende genen zitten in je popje dan zou ze of onvruchtbaar zijn en dus meestal geen eieren leggen of er komt niets van de eitjes. Om dit te weten kan je je eitjes een schouwen na een dag of 10. Hou ze tegen een lamp en kijk of je een donkerrood of zwart vlekje ziet dan is je eitje bevrucht.

        Weet je trouwens zeker dat het andere (mannetje) zuiver is en of het ook wel een mannetje is?

        Verder stel ik voor om hier veel op de topics te gaan lezen, je word dan vanzelf wijzer en als je dan nog vragen hebt zal er wel altijd iemand een reactie geven.

        O ja weet je wat velen ook doen...ze zetten nr'tjes op de eitjes zo kan je zien welk eitje eerst zou moeten uitkomen.
        leerde hier reeds veel, sta open voor elke reactie, wil blijven leren!

        Comment


        • #5
          Bedankt voor de reactie, ja ik was ook van plan om te kijken of de eitjes bevrucht zijn maar zover ik weet pak je het ei nooit op omdat het popje dan niet meer op dat ei wil broeden? En voor dat markeren is wel een goede tip voor de volgende keer :P Ik weet niet 100% of het een mannetje omdat ik geen dna onderzoek heb gedaan, maar door het gedrag heb ik altijd gedacht dat het een mannetje is, zou wel jammer zijn als ik nu onbevruchte eitjes heb

          Comment


          • #6
            een tip die ik kreeg is om eerst je handen door het voer van de aga's te halen zodat je handen daar naar ruiken. Die regel met eitjes niet aan raken is ook niet echt van toepassing op vogelkooi of volière vogels... zij zijn tenslotte wel wat aan hun verzorger gewent.
            leerde hier reeds veel, sta open voor elke reactie, wil blijven leren!

            Comment


            • #7
              `Heb je advies gebruikt en even snel gekeken naar de eieren, ik zag bij alle drie tot nu toe wel het eigeel en donkere strepen lopen aan de binnenkant, het popje keek zelfs toe terwijl ik het deed en zodra ik ze terug legde ging ze meteen weer broeden. Ik ga over een paar dagen nog eens kijken om te zien of er een verschil is, ik weet namelijk nog niet zo goed hoe een bevrucht eitje er uit zou moeten zien en ik zou ook misschien verkeerd hebben gekeken.

              Comment


              • #8
                een ei komt ook pas tot ontwikkeling als erop gebroed wordt vandaar dat men aanraad te wachten tot ze een dag of... oud zijn. Eerlijk weet ik niet zo goed hoe lang maar een dag of tien is zeker een goede norm. Indien je dan merkt dat het nog steeds hetzelfde is als wat je nu zag wordt meestal aangeraden de niet bevruchte eitjes te vervangen in een nepje. Dit doet men om te voorkomen dat het eitje stuk gaat en het nest bevuilt raakt. De nepjes laat je dan liggen tot de jongen groot genoeg zijn om zichzelf steun te geven.
                leerde hier reeds veel, sta open voor elke reactie, wil blijven leren!

                Comment


                • #9
                  Aangezien er nog meer eitjes op komst zijn, nouja tenminste nog één omdat ze alweer een dik buikje heeft wacht ik nog even met het kopen van de nepeitjes, het popje lag trouwens na het 1e ei al meteen te broeden en is bijna niet gestopt(alleen voor af en toe eten/drinken en materiaal verzamelen voor het nest). Zou dit niet betekenen dat het 1e ei al iets had moeten ontwikkelen? Of ben ik gewoon een beetje ongeduldig .

                  Comment


                  • #10
                    een beetje wel hihi maar das normaal vind ik! als je het al weet kan je er ook rekening mee houden he
                    eerlijk gezegd ik heb geen idee wanneer je iets ziet maar volgens mij vind je dat hier echt wel ergens terug... Ik weet het soms is het hier toch zoeken als een speld in een hooiberg!
                    maar ik denk wel dat je de komende dagen nog reactie's gaat krijgen, het is tenslotte zondag en een mooie dag vele zullen wel buiten zitten. Heb zelf ook in mijn tuin gewerkt
                    leerde hier reeds veel, sta open voor elke reactie, wil blijven leren!

                    Comment


                    • #11
                      In ieder geval hartstikke bedankt voor het reageren! Dit is wel heel erg spannend moet ik toegeven dus ja af en toe weet ik niet zeker wat ik moet doen

                      Comment


                      • #12
                        De meeste parkieten leggen om de dag een ei. De eitjes kun je merken met een potloot of geurloze stift. Als het laatste gelegde ei 10 dagen oud is kun je met een schouwlampje kijken of ze bevrucht zijn. Normaal gezien kun je dit ook wel met het blote oog zien.


                        Grtjs


                        PS: het is niet omdat bij de kweker de versch. soorten door elkaar zaten dat hij ze ook kruist. Maar aan te raden is het ook niet. Daar popjes zeer agressief kunnen zijn.

                        Comment


                        • #13
                          Mannetjes kunnen niet broeden, ze kunnen wel de eitjes warm houden, als het vrowtje even om wat voor reden ook, van het nest af wil/moet.

                          Dat een vrouwtje op de eitjes zit contenu, wil niet zeggen dat ze ook broed, ze kan er ook gewoon op, of bij zitten, en nog niet broeden.
                          Het verschil in temparatuur van eitjes waar op gebroed word, en eitjes die alleen warm worden gehouden is duidelijk voelbaar in je handen.
                          Eitjes waar op gebroed word voel je echt gloeien in je handen.

                          Bevruchte eitjes kun je eigenlijk niet overheen kijken, je ziet duidelijk rode adertjes, en in het midden een piep klein rood hartje kloppen.
                          Als je een getraind oog hebt, kun je al zien of ze bevrucht zijn, 2 a 3 dagen, na dat de pop is begonnen met broeden, dan zie je al heel zwak de eerste (rood verkleuring) en heel zwak de eerste adertjes.
                          Op dag 5 a 6 nadat de pop is begonnen met broeden, zou je het toch al wel duidelijk moeten zien, tenminste bij èèn ei, en dan het ei dat als eerst gelegt is, (als die bevrucht is), want soms is het eerste eitje onbevrucht, en de andere wel bevrucht.
                          En zo kunnen alle eitjes tussendoor onbevrucht zijn, en andere weer wel bevrucht.

                          Als de eitjes om de dag worden gelegt, is normaal, en is een teken, dat je waarschijnlijk wel een koppel man pop hebt.
                          Ook dat de man de pop voert is een teken dat hij waarschijnlijk een man is.

                          Ik zou wel voorzichtig zijn, met je pop, als je gaat schouwen, popjes kunnen erg agressief zijn, als ze broeds zijn.
                          Dadelijk haalt ze naar je uit, en laat je van de schrik een ei vallen.
                          Ik jaag popjes altijd de nestkast uit, voor ik nestcontrole doe, en zorg dat ze er ook dan effe niet meer in kunnen.
                          De meeste popjes gaan zodra ze terug kunnen, gewoon meteen weer terug de nestkast in, en verder met broeden.
                          Groetjes Els.
                          http://aga-rosei-kweker.webnode.nl/
                          http://agaporniden.forum2go.nl/

                          Comment


                          • #14
                            Wat je zegt over dat bijzitten of broeden, ik heb mijne nog niet betrapt op het echt broeden want zodra de nestkast open gaat is ze er al vanaf om het te verdedigen, heb paar keer de eitjes gevoeld maar dan zijn ze niet echt super warm ( wel gewoon warm )

                            Enig idee hoe ik dit wel zou kunnen checken? ( nestkastje misschien even open laten tot ze er weer op gaat zitten?)

                            Comment


                            • #15
                              Oorspronkelijk geplaatst door kev25 Bekijk Berichten
                              Wat je zegt over dat bijzitten of broeden, ik heb mijne nog niet betrapt op het echt broeden want zodra de nestkast open gaat is ze er al vanaf om het te verdedigen, heb paar keer de eitjes gevoeld maar dan zijn ze niet echt super warm ( wel gewoon warm )

                              Enig idee hoe ik dit wel zou kunnen checken? ( nestkastje misschien even open laten tot ze er weer op gaat zitten?)
                              Ligt er ook aan hoeveel eitjes er al zijn.
                              Gemiddeld begint de pop pas met broeden bij het 3de eitje, soms pas bij de 4de, 5de, of 6de.
                              En dat ze haar nest verdedigt is normaal, zeker als ze tam is, en niet bang voor jou, wildbroed popjes gaan meestal de nestkast uit, als je de nestkast open maakt, tamme popjes niet, die gaan dan in het mannengedeelte van de nestkast zitten, en je aanvallen.
                              Groetjes Els.
                              http://aga-rosei-kweker.webnode.nl/
                              http://agaporniden.forum2go.nl/

                              Comment

                              Ads onder in topics

                              Collapse

                              Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

                              Working...
                              X