Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Gedragsproblemen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Gedragsproblemen

    Hallo allemaal,

    Heel graag zou ik van jullie mogelijke tips of adviezen krijgen over onze grijze roodstaart Bico. Hij is altijd hartstikke lief en aanhankelijk geweest en heeft vanaf dat hij kuiken was bijna altijd bij mijn moeder op de schouder gezeten. Ook is hij gewend aan andere gezinsleden, waardoor iedereen goed met hem om kan gaan. Hij is trouwens bijna twee jaar.

    De laaste tijd is hij echter broeds geworden (we weten dit zeker omdat we filmpjes op YouTube gezien hebben van grijze roodstaarten met ook dit typische broedse gedrag, namelijk: raar heigend/kreunend geluid, afhangende vleugels, druk op en neer bewegen van hoofd, eten willen opbraken). Hij vertoont het broedse gedrag alleen naar ons amazone mannetje, met wie hij altijd zonder problemen in de kooi zat. (De amazone wordt van dit broedse gedrag overigens heel angstig en zenuwachtig en gaat dan gillen en wil van Bico weggehaald worden, maar dit terzijde.)

    Sinds het broedse gedrag is hij verder ook heel erg van karakter veranderd. Hij was altijd heel rustig, maar is nu vrij onhandelbaar geworden. We proberen hem alle mogelijke afleidingen te bieden (gaat elke dag naar buiten, krijgt dagelijks takken en niet-giftige planten en kruiden, heeft allerlei soorten speelgoed binnen en buiten de kooi om te knagen, te klimmen, et cetera, krijgt pellets en vers fruit, groente en palmnoten, heeft java speelbomen en standaards om op te zitten, zit het grootste gedeelte van de dag buiten de kooi, enzovoorts).

    Het probleem is dat hij zich echter met niks meer bezig kan houden en snel afgeleid wordt. Zelfstandig kan hij met niets meer spelen en wil hij alleen op de schouder zitten. Vroeger zat hij echter heel braaf bij ons, maar nu is hij chagerijnig en heel ondeugend. Hij probeert alleen maar alles te vernielen (banken stuk knagen, in gordijnen hangen, telefoon op de grond gooien, noem het maar op) en lijkt met niets meer tevreden te zijn.
    We proberen hem wat vaker in de kooi te zetten (anders komt hij over de grond lopend meteen terug naar ons toe). Maar in de kooi gaat hij negatieve aaandacht vragen door in voerbakjes of aan de tralies te bijten, en vooral door het maken van hinderlijke geluiden (hard tsjilpen, alarmgeluiden). We proberen het te negeren, maar het mag niet baten.

    Volgens ons hangen de problemen samen met het broeds zijn (waardoor hij nu al enige tijd ’s avonds op tijd, zo rond 8 uur, gaat slapen in een donkere rustige kamer). En ook zien we heel goed ons eigen aandeel in de problemen, namelijk dat hij waarschijnlijk veel te afhankelijk van ons is geworden door altijd zo veel bij ons te zitten.Maar het zou echt heel erg fijn zijn als iemand misschien nog tips of adviezen heeft. Alvast bedankt en excuses voor het lange verhaal.

    Vriendelijke groet,

    Galina

Ads onder in topics

Collapse

Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

Working...
X