Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Papegaai van bijna 1 jaar nieuw tips?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Papegaai van bijna 1 jaar nieuw tips?

    Hallo allemaal,

    Sinds een paar dagen nu 4 heb ik een lieve congo grijze roodstaart in mijn bezit
    op zijn ring nummer staat het geboorte jaar 2011 en zijn ogen zijn nog grijs.
    Ik al een lange tijd op zoek naar een grijzeroodstaart en kwam deze tegen in een dierenwinkel,ik kwam langs haalde hem aan wilde graag koppie krauw enz naar een goed overleg heb ik besloten deze vogel te kopen bij het er uit halen werd hij verschrikkelijk bang en beet maar goed begrijpelijk! Hij was daar ongeveer 3 weken.
    nu vind hij het al heerlijk om soms aangehaald te worden wat ik de eerste 2 dagen absoluut niet mocht! Ik wil het rustig aan doen hoe zou ik dit het beste aan kunnen pakken? Als ik in de kooi kom wil hij wel eens bijten dan zeg ik NEE en probeer mijn hand niet terug te trekken,uit de kooi wil hij nog helemaal niet en opstappen kent hij ook niet. Ik wil dit niet forceren wat vinden jullie het beste? De vogel laten zitten soms wat krabben en hij komt van zelf? De kooi heb ik gewoon open staan dit is mijn eerste grijsje dus vandaar. Wel roept de vogel als ik bijv de keuken in loop bijv hallo ! En fluit hij wat.hij poetst zijn veren hele dag en de keer dat hij uit de kooi was kwam hij op schoot zitten en zat wat knarsend met zijn snavel en oogjes half dicht, wel vind ik dat de vogel slecht zijn voer eet,wel eet hij graag een biologische druif uit mijn hand of een stukje appel

    Ik hoor graag jullie reacties tegemoet!


    Groetjes van mij en sjaacko
    Sjaako 11-07-2012 i will never forget you

  • #2
    Hallo,

    Hier wat advies van mij.

    Je gaat te snel in de opbouw van het opstappen. Je geeft aan dat als je je hand in de kooi doet dat hij dan bang is ( welke signalen geeft hij af en waarom interpreteer je dat als angst)? Een grote kans dat het klopt dat hij angstig is van je hand, maar dan is het wel handig om bewust de signalen te herkennen en juist te interpreteren.
    Laat hem eerst eens wennen aan je hand net voor de opening van de kooi. Dus steek hem er niet gelijk in. Waarschijnlijk wordt hij nieuwsgierig en komt hij kijken. Tenslotte kom je dan in zijn 'veilige' ruimte en hij kan geen kant op dus logisch dat als je bang bent dan defensieve agressie gebruikt. Op zich heel goed dat je de hand niet wegtrekt, maar ook daar zit een risico aan. Wanneer je je hand na verloop van tijd wel weg haalt en je gaai heeft nog steeds de 'negative' (angst) emotie, dan heeft hij daar nog steeds Sccs mee. Dat wil je niet want je wilt dat hij vertrouwen in de hand krijgt.
    Angst gerelateerde gedragingen mag je NIET straffen. De angst zal dan toenemen. De situatie (hand in kooi) is al eng en dan gebeurd er ook nog iets negatiefs (je zegt boos Nee). Het vermoeden van die enge hand wordt dan bevestigd en hij zal de hand nog enger vinden.
    Afhankelijk van het gedrag van je gaai kan je door je eigen gedrag aan te passen de emotie van je gaai positief beïnvloeden. Hier kan ik niet een standaard antwoord op geven aangezien ik het gedrag (en lichaamshouding/signalen) van dat moment niet weet.

    Een vogel moet je zo min mogelijk tutten en frutten (aaien en lichamelijk contact geven). Alleen partners zitten in de vogelwereld tegen elkaar aan. Je wilt niet dat je gaai jou als partner gaat zien. Je bent een maatje/vriendje en je doet veel leuke dingen met hem maar GEEN partner. Tenslotte horen jullie je niet samen voort te planten (dat is de functie van een partnerband). Ga maar eens kijken naar vogels in de natuur of naar vogels in een kolonie bij een kweker. De vogels zitten vaak op een zelfde tak (of iets dergelijks). Je zal dan zien dat er tussen de vogels altijd enige ruimte zit. En wanneer er twee vogels tegen elkaar aan zitten is dat een koppeltje. Wanneer je gaai partner gedrag naar jou gaat vertonen kan hij heel vervelend gedrag naar andere mensen ontwikkelen. Tenslotte zijn dat indringers en jij bent van hem.
    Er speelt nog meer mee ivm partner gedrag maar dat wordt dan wel een hele lange uitleg voor dit forum. Voorkom dus knuffelen en lichamelijke handelingen ( dit staat los van het opstappen en op je knie zitten).
    De functie van een partner is oa betere overlevingskansen (tenslotte zorgen ze voor elkaar) en sex (het doorgegeven van je genen) en als je een betere overlevingskans hebt is de kans op het doorgegeven van je genen (sex) ook groter. Met als gevolg het in stand houden van je soort.

    Als je gaai op je knie zit (dan zit hij als het ware een stukje van je af) en met zn snavel knarst is dat prima. Hij is dan ontspannen en heeft het naar zn zin. Logisch dus ook dat zn oogjes half dicht gaan.

    Het gedrag mbt het opstappen is zeker op te lossen mits je het op een voor jóu gaai juiste manier doet. Hier komen dus karaktereigenschappen van zowel je gaai als van jou en jullie leef omstandigheden om de hoek kijken, maar ook nog andere factoren. Iedereen is anders en iedere vogel is anders ongeacht soort. En dus zal je eigen gedrag daarop aangepast dienen te worden.

    Mocht je specifiekere vragen hebben mbt het opstappen of ander gedrag van je gaai, stuur me dan desnoods een pb of mail (iris.molenaar@bumo.nu) dan kan ik wat makkelijker doorvragen (bv via de telefoon).

    Heel veel plezier met je gaai. Geniet van hem.

    Mvg.
    Iris Bumo

    Ps. Ik ben gediplomeerd gedragstherapeut voor zowel honden als papegaaien.

    Op het forum kan ik alleen algemeen advies geven. Wanneer het specifieke adviezen worden geef ik dat uiteraard alleen aan de persoon zelf. Zie uitleg hierboven.
    Groetjes,
    Iris Bumo


    Wees jezelf, er lopen al zoveel anderen rond

    Comment


    • #3
      sjaacko

      Hallo Perzikkoprocko,

      Gefeliciteerd met je nieuwe vriendje. Mijn vogel heb ik tam gekregen met een tak. Eerst laten spelen met de tak die ik door de deuropening stak en voor je het weet zit hij erop. Zo liet ik hem eerst even zitten en later met de stok de kooi mee uit genomen. Hij vond het fantastisch.
      Ik weet zeker dat jullie heel goeie maatjes worden want je doet het goed. De vogel aan je laten wennen en na het vertrouwen wordt hij vanzelf nieuwsgieriger. Ach het gaat eigenlijk vanzelf. Mijn vogel knuffelt niet graag en ik vind dat heel jammer. Verder ziet hij mij wel als partner wat meestal gebeurt als hij in zijn eentje is maar ik heb daar geen probleem mee. Heel veel plezier met Sjaacko.
      Koko en Duckie

      Comment


      • #4
        @Duckie

        Hallo Duckie,

        Je geeft aan dat je vogel je wel als partner ziet maar dat jij daar geen probleem mee hebt. Is het misschien niet belangrijker om te bekijken of het voor de vogel wel zo goed is ipv voor ons als eigenaar van een dier?

        Hoe zou jij het vinden om van de ene kant gestimuleerd te worden door je partner en dan geen partner gedrag uit te mogen/kunnen voeren. Dat levert vaak frustratie bij de vogel op dat weer kan uiten tot ongewenst gedrag.
        Je geeft zelf aan dat je vogel niet zo knuffelig is en dat je dat jammer vind. Een vogel is ook niet om te knuffelen. Toch kan je heel veel plezier met elkaar hebben en echt vriendjes met elkaar blijven zonder partners te zijn.

        Het belangen van het dier gaat voor onze eigen belangen.
        Dit is geen kritiek (of persoonlijk bedoeld) maar informatie voor iedereen die te graag wil knuffelen met zijn vogel.
        Groetjes,
        Iris Bumo


        Wees jezelf, er lopen al zoveel anderen rond

        Comment


        • #5
          Knuffelen

          Hallo Iris,

          Mijn beestje is ooit mishandeld en is nog steeds oplettend met handen. Het is ook een wildvang en geleewiekt, dus ik begrijp dat hij het niet lekker kan vinden als je hem pakt maar verder knuffelen en zoenen we heel wat af. Ik heb hem meer dan 30 jaar en zie niet dat hij gefrustreerd is.
          Koko en Duckie

          Comment


          • #6
            Hoi perzikkopricko en sjaacko,

            Ik zou bij het begin beginnen ;-) en dat was en is voor mij nog altijd een lastige: GEDULD...
            Sjaacko is er nog maar net, een nieuwe omgeving/kooi/mensen.. en hij/zij heeft ook even de tijd nodig om te wennen.. En die tijd kan jij weer gebruiken om te kijken/observeren/leren.
            Ik heb daar een heleboel van geleerd;-) Bij een kenninsmaking van een voor jou nieuw mens doe je dat toch ook? voordeel is dat je dan veel kan vragen ;-)
            Mijn ervaring is dat je vooral rustig aan moet doen, enjij sjaacko vooral moet laten weten hoe je bent; rustig aan dus.. Gezellig kletsen en voor de kooi je hand eens laten zien en voorspelbaar en rustig iets verder de kooi in; en tussentijds goed kijken.. wat doet sjaacko hoe reageert ie vind ie het wellicht spannend dan niet verder gaan maar herhalen. en vooral niets forceren. Sjaacko is nog jong en jullie mogen best de tijd nemen om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen.

            Wij(mensen) zijn vaak te enthousiast of willen te veel te snel.. geef elkaar de kans om rustig te wennen;-) Daar hebben jullie allebei alleen maar profijt van. Ik weet het, makkelijk gezegd want het liefst wil je meteen alles doen samen .. Maar daar heb je nog tijd genoeg voor, juist het begin, het leggen van de basis samen is zo belangrijk; dus ik zou zeggen rustig aan en geniet van alle kleine dingen.

            Hou ons op de hoogte en gebruik ook de zoekfunctie dan zal je zien dat er nog veel meer adviezen gegeven zijn ;-)

            Veel plezier saampjes !!
            "We zijn er om mekaar te helpen, nietwaar "

            Groetjes Wilmaaa


            & R.i.p "Soepkip" Marco sigpic

            Comment


            • #7
              Nu 2 weken later

              Hallo allemaal,

              Bedankt allemaal voor jullie goede tips ! Idd geduld is soms wat lastig nu 2 wekenlater gaat het super goed!
              sjaako is trouwens een vrouwtje! Ze komt zelf uit de kooi klimt op mijn geeft kusjes en roept mij zelf erg veel! Kom eens kus! Kus kus! Ze komt naar het eten zelfs van haar stok af op de kooi en gaat dan bij mij op een deken liggen en zelf slapen!mijn vriend staat er raar van te kijken dat het zo snel gaat! Ze vind het dan ook heel leuk als ik ga opruimen om te komen kijken wat ik aan doen ben,ik beloon haar voor haar goede gedrag ook uitmuntend en zie dat ze het dan nog leuker vind om te doen.wel vind ik een ding jammer en dat is dat ze absoluut niet met haar speelgoed aan de gang wil.ik heb het speeltje een paar dagen iets voorbij de kooi gehangen voor de wenning toen een keer laten zien maar het intreseerd haar helemaal niks! Ik hoop dat het nog komt ik heb al veel tips kunnen vinden op koppie krauw! Sjaako heeft vorige week nog een hele controle gehad op haar gezondheid en dit was allemaal netjes in orde! De dierenarts liet ons toen ook weten dus dat ze een vrouwtje is!

              Groetjes phylicia en sjaako
              Sjaako 11-07-2012 i will never forget you

              Comment


              • #8
                Fijn dat het zo goed gaat

                Ik vraag me wel af hoe de dierenarts even kan zeggen dat het een popje is tijdens een bezoekje ?
                Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

                Ken je papegaai

                sigpic

                Comment


                • #9
                  ik stel me wel vragen met het advies tot niet knuffelen (tutten en frutten).
                  Papegaaien zijn erg sociale wezens. Ik heb zelf 2 ara's en die zijn naar iedereen toe knuffelbaar. ze gedragen zich als koppel, maar ook de mensen in dit gezin krijgen aandacht van hun. Wij knuffelen ze beide, en daar hebben ze ook nood aan, niet enkel van elkaar, het is een essentieel onderdeel van hun socialisatie in dit gezin, dat in hun ogen de groep ook is. Het heeft niets met sex of partners te maken, maar mijn gaai knuffelt en rolt 's avonds over me met veel kabaal. Als hij het beu is vliegt hij gewoon naar de boom waar zijn partner zit. Hij komt ook onderhoud doen van mn baard als ik hem in zn nek krab. Je moet gewoon oppassen dat je niet toelaat dat ze je eten geven, dit is een teken dat ze je zien als meer. dit gedrag moet je meteen negeren en stoppen. Als hij op je hand zit en je merkt dat hij eten wil opbraken, beweeg je hand wat en zet hem terug op de boom, zodat ze leren dat dat gedrag niet gewenst is.

                  elke papegaai is anders, sommigen houden van knuffelen, anderen zijn wat afstandelijker en worden liever enkel achter de oren gekrabt..
                  Zorg er wel voor dat je partner ook aandacht aan haar besteed, zo zorg je ervoor dat ze niet eenkennig wordt en jou als partner aanziet. Mocht ze eenkennig worden, negeer haar een tijdje en laat je partner de goede vriend zijn: laat hem eten geven fruit, nootjes,... jij doet dan enkele dagen of ze er niet is. zodat haar aandacht weer verspreid wordt over jullie 2. Zeker bij grijsjes kan het eens voorkomen dat ze te veel zich focussen op 1 persoon. Dus is het aan jullie om het evenwicht te behouden en te voorkomen dat ze enkel jou wil.

                  speelgoed: speel er zelf mee, heel simpel. Ga voor de kooi staan en speel ermee, hoe uitbundiger hoe beter, en je zal merken dat haar reactie zal zijn: wouw! dit ziet er geweldig uit! ik wil ook! ik wil ook! Dan pas laat je haar meespelen, eerst met jou erbij, en dan hang je het in de kooi of boom. Jij bent dan het rolmodel, dus als jij het leuk vindt, dan moet het wel leuk zijn! erg simpel, maar het werkt wel :-) als je het voor de kooi hangt is het nog steeds saai, dus maak er wat plezier mee.
                  http://www.youtube.com/watch?v=bar3BVJKUiQ
                  Papegaaienpsychologie:
                  Als het van mij is, is het van mij. Als het van jou is, is het van mij. Als jij het vasthebt, is het van mij. Als jij er naar kijkt, of er aan denkt, van zodra ik weet wat het is, is het van mij...
                  http://sites.google.com/a/bottu-jans.com/www/ara-informatie/lectuur/artikels/knippen-of-niet

                  Comment


                  • #10
                    Hallo

                    Ze hebben bloed afgenomen en deze op ziektes gecontroleerd en het geslacht zo ook bekend gemaakt

                    Groetjes!
                    Sjaako 11-07-2012 i will never forget you

                    Comment


                    • #11
                      Okee sorry, had het even niet zo begrepen ;-)
                      Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

                      Ken je papegaai

                      sigpic

                      Comment


                      • #12
                        Nog even op de reactie hier boven idd ik speel ermee ( gelezen op koppie krauw ) en mijn partner ook met het speelgoed dan kijkt ze wel even maar verder gaat ze lekker door met bijv eten of het poetsen van de veren mijn partner doet er net zo veel mee als ik bij hem duurde het opstappen wat langer maar ze vind ons allebei aardig
                        ik heb wel eens gehoord als de pop broedrijp word dat dit kan veranderen en ze naar mijn partner zal toetrekken en zelfs aggresief kan worden ik weet niet of dit helemaal waar is?

                        Groetjes
                        Sjaako 11-07-2012 i will never forget you

                        Comment


                        • #13
                          hi, leuk om te lezen dat het goed gaat ;-)
                          ik was al nieuwsgierig geworden....

                          Ik weet niet wat voor speelgoed je hebt??
                          Maar ik heb ook gemerkt dat onze soepkip bijv. een duidelijke voorkeur heeft voor bijv, speeltjes met leer .. en soms pas na lange tijd een ander speeltje , na er tijden niets mee gedaan te hebben (en dan na de zoveelste wisseling) ineens erop loss gaat ;-) Dat wil niet zeggen dat ie alleen dergelijke speeltjes heeft, blijf met regelmaat nieuwe dingen aanbieden, en blijft afwachten of/na hoe lang ie ermee aan de slag gaat.. en inderdaad altijd zelf vooral intressant maken door er zelf ook mee te spelen...

                          Geen idee qua pop-gedrag maar eenkennigheid bij grijsjes (zie ook rhadamantis) is wee hebtl iets om in de gaten te houden; als je bijv. visite krijgt die niet angstig is; effe op laten stappen (mits sjaako daar volledig mee vertrouwd is natuurlijk) wel belangrijk dat je dan zelf je gedraagt alsof dat de normaalste zaak van de wereld is ;-)

                          Hou ons op de hoogte ;-)
                          Last edited by Wilmaaa; 17-06-12, 23:35.
                          "We zijn er om mekaar te helpen, nietwaar "

                          Groetjes Wilmaaa


                          & R.i.p "Soepkip" Marco sigpic

                          Comment

                          Ads onder in topics

                          Collapse

                          Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

                          Working...
                          X