Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

mijn grijsje wordt boos als ik hem van zijn kooi haal, wat te doen??

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • mijn grijsje wordt boos als ik hem van zijn kooi haal, wat te doen??

    Ik heb een grijze roodstaart van 3 jaar oud, nu drie kwart jaar in bezit. Hij was ontzettend vals toen hij kwam, grommen als ik bij de kooi in de buurt kwam en proberen te bijten. Nu na veel geduld stapt hij ( alleen als hij zin heeft) op mijn arm en mag ik hem kriebelen in zijn nek.

    Maar mijn eerste vraag: hoe krijg ik hem zover dat hij opstapt als ik dat wil? ( beloon hem al met woorden en wat lekkers als hij opstapt)

    daarnaast gelijk mijn tweede vraag, ik krijg hem als hij boven op zijn kooi zit niet meer terug op mijn hand om in het hok te zetten. hij wordt dan echt heel erg fel met continue bijten. Als hij ergens anders dan zijn kooi zit wil hij wel opstappen. hoe krijg ik dit nu voor elkaar?? uiteraard beloon ik hem als hij opstapt en als hij bijt zeg ik hard neee.. of zachtjes, maar dit maakt geen indruk, hij lijkt dan nog feller te worden.


    hoe pak ik dit aan?

    alvast bedankt!
    Mango Levi Benji

  • #2
    daarnaast gelijk mijn tweede vraag, ik krijg hem als hij boven op zijn kooi zit niet meer terug op mijn hand om in het hok te zetten. hij wordt dan echt heel erg fel met continue bijten. Als hij ergens anders dan zijn kooi zit wil hij wel opstappen. hoe krijg ik dit nu voor elkaar?? uiteraard beloon ik hem als hij opstapt en als hij bijt zeg ik hard neee.. of zachtjes, maar dit maakt geen indruk, hij lijkt dan nog feller te worden.
    Ook Guus had net weer zo'n periode dat hij niet opstapte vanaf bovenop z'n kooi op m'n hand. Dan loop ik 2-3 keer van de ene kant naar de andere en hij schuift dan gewoon op van links naar rechts. De 4e keer bijvoorbeeld wordt hij het dan toch zat en stapt onvoorspelbaar op alsof er niks aan de hand was geweest. Echter de laatste weken begon hij dan ook weer wat bijterig uit te halen. Niet echt met alle overtuiging, maar toch werd ik dat weer even zat dat gedoe. Negeren helpt niet want dan wint hij. Dat begon ook als ik hem uit de kooi wilde halen tegen zijn zin. Op een gegeven moment werd ik dat zo zat dat ik hem met veel stemverheffing en met kracht m'n hand tegen de borst duwde. Voor hem weinig zachtzinnig, maar wel een daadkrachtige en overtuigende eis om gelijk op te stappen. Meneer was geschrokken en overdonderd. Hij stapt nu weer gewoon op en duidelijk is dat z'n geheugen perfect is, want de ervaring heeft hem geleerd dat z'n gedrag eerder in die situatie voor hem verkeerd uitviel. Hij stapt nu weer heel zachtjes gezellig fluitend op.

    Ik moet dat gedoe niet en tolereer dat maar heel kort. Er wordt hier niet fel gemeen gebeten in welke situatie dan ook, maar meestal ontwikkelt dit gedrag zich opvallend in of bij "zijn" kooi. (Verdedigen van het zogenaamde nest??)
    Het was hier dus heel vlot weer oudejongens krentenbrood met m'n Guusje en dus veel zoete broodjes bakken met me. (slim!) Bij Guus werkt dat af en toe uitstekend en is zeer snel effectief in wat ik wil dat hij niet doet. Maar goed zo doe ik en jij kiest wellicht situationeel voor een andere aanpak. De ene gaai zal de andere niet zijn, maar Guus is een rakker en niet altijd even soft. Gek, maar als hij bij me zit is er nooit van zoiets sprake.

    Comment


    • #3
      Heel erg bedankt voor je reactie, ik ga een poging wagen, al vraag ik mij af of hij zo'n strakke aanpak kan waarderen en dan niet nog bozer wordt.
      Mango Levi Benji

      Comment


      • #4
        Bij Guus was het in kwestie van even doorzetten. Was ook al in meerdere handen geweest. Vooral niet onzeker naar hem/haar optreden, het mag je misschien een wondje opleveren, maar liever dat dan terugdeinsen. Ik werd er chagrijnig van en pakte hem zo aan na eerst een paar maanden zoete broodjes bakken met negeren e.d. Bij mij geen vogel die de dienst uit maakt wat dat betreft. Nooit! Uiteindelijk goed voor de gaai want hij gaat hier nooit meer weg, omdat ik gek met hem ben en 's avonds zit hij vaak te flikvlooien met me.
        M'n vrouw is vanaf het begin bang voor haar handen geweest en pastte. Guus weet dat. Dat komt nooit goed zolang ze niet durft. Maar let wel, ik heb veel kritiek mogen ondervinden tot aan mishandeling aan toe. Geen sprake van want ik ben dierenliefhebber van de meest erge soort.

        Comment


        • #5
          Ik hou ook wel van een strakke aanpak. Levi is dus ook van andere mensen geweest en toen hij ik hem daar ophaalde werd hij door de man des huizes eerst met een stok, toen met een theedoek en toen met doos uit de kooi gehaald. heb Levi keihard zien bijten en nu moet je weten dat ik altijd een grote angst voor vogels had. was zelfs panisch. om van mijn angst af te komen heb ik een zonparkiet aangeschaft en met de hand groot gebracht. Aan dit beestje beleef ik zo veel plezier dat ik besloot om een grijsje aan te schaffen. Ben dus al ontzettend trots op wat ik al heb bereikt met hem. Nu dus de puntjes op de I zetten. Moet zeggen dat ik het toch spannend vind om te proberen maar eenmaal de stap gezet dan zal ik winnen ook al bijt hij mijn vingers eraf. Raakt hij hierdoor je vertrouwen niet kwijt? Omdat jij toch in zijn ogen iets "akeligs "doet??
          Mango Levi Benji

          Comment


          • #6
            Hallo Ankelevi en Guusvogel,

            Ik ben ook voor een directe aanpak, dit werkt goed, Ankelevi je zou stevige tuinhandschoenen kunnen overwegen in het begin zodat je het bijten minder voelt en de papegaai doorkrijgt dat bijten niet het effect krijgt wat hij/zij voor ogen heeft/had. Je zult zien dat het bijten afneemt en stopt, zeker als je net als Guusvogel dit strak toepast. Wij hebben dan geen grijze maar Caiqeu's en die weten hun snavel ook te gebruiken. Maar uit ervaring weet ik dat negeren en stem verheffen en zoete broodje bakken niet altijd resultaat geeft. Doorzetten en het bijten niet toestaan.

            Groetjes Julia
            Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal.>>

            Comment


            • #7
              Heel erg bedankt voor de reactie!
              ga er mee aan het werk!
              jullie horen hoe het verloopt!
              Mango Levi Benji

              Comment


              • #8
                Met overtuiging en hem doen overdonderen. In verwarring brengen! Daardoor sloeg het bij Guus om. Ik kon Guus wel al snel zonder risico op m'n schouders zetten, maar de opstap op m'n hand weigerde hij en beet van zich af. Niet accepteren in dergelijke situaties, maar kijk voorlopig nog maar even uit voor je gezicht!!

                Comment


                • #9
                  k ben ook voor een directe aanpak, dit werkt goed, Ankelevi je zou stevige tuinhandschoenen kunnen overwegen in het begin zodat je het bijten minder voelt en de papegaai doorkrijgt dat bijten niet het effect krijgt wat hij/zij voor ogen heeft/had.
                  Misschien dat hij die handschoenen helemaal niet herkent maar ook dat went. Gewoon oefenen achter elkaar door. Sessies van opstappen en weer terugzetten net zolang totdat hij gaat balen en het opgeeft. 's Morgens , 's middags en 's avonds investeren maar die sessies was Guus gauw zat. Binnen week of zo was hij om terwijl de voorgaande maanden met pappen en nathouden bij Guus nutteloos bleken. Hij voelde zich steeds de winnaar.

                  Comment


                  • #10
                    ik ga het maar gewoon met blote handen proberen, anders wordt hij ook nog bang voor handschoenen. Hij heeft het namelijk al niet op vreemde dingen en reageert hier op door eerst achteruit te gaan en als ik door dring aan te vallen. Met handschoenen maar ik hem denk ik alleen maar bang. Over 2 weken heb ik 3 weken vakantie en zal ik eens flink met hem aan de slag gaan, wil hem namelijk nog graag meer dingen leren.
                    Ik ga hem gewoon overdonderen! heel erg bedankt voor het advies!
                    Nu heb ik eigenlijk nog een vraagje, heb net een edelpapegaai van 8 weken oud. Ze wordt nu nog 3 keer per dag met pap gevoerd en krijgt al zaden, en wat groente en fruit erbij naast. Nu komt ze dus net uit het nest en is nog vrij angstig. Dit hoort ook bij de leeftijd, een angstige fase. Maar als ik haar uit haar ( konijnen) kooi wil halen valt ze echt aan, bijten, nek uitstrekken, roep nu heel hard nee en pak haar wel gewoon, is dit een goede manier om dit te verhelpen? Vind het lastig omdat het duidelijk angst is.
                    Mango Levi Benji

                    Comment


                    • #11
                      Met handschoenen maar ik hem denk ik alleen maar bang.
                      Ja, dat denk ik ook.

                      Over 2 weken heb ik 3 weken vakantie en zal ik eens flink met hem aan de slag gaan
                      Misschien een tip. Haal hem uit de kooi door hen op te doen stappen op een stuk tak. Zet hen ergens anders neer. Probeer hem dan te wennen aan opstap tak en opstap hand afwisselend. Na de opstap tak beurt hou je dezelfde tak 10 cm boven z'n kop, dat leidt hem af, en tussentijds duw je je hand gelijk daadkrachtig tegen z'n poten om op te stappen. Lukt dat eenmaal hou je dat en tijdje vol en heel af en toe de beloning van een halve pindanoot en tussentijds ook luidkeels aanmoedigen met "goed zo Guus oid". Bijtgedrag en witte ogen luid afkeuren met "Nee!".
                      Guus raakte in het begin zo veel beter vertrouwd met opstappen nadat hij wel eerst een punthoofd van me kreeg. (je kan het nog zien misschien)

                      Overigens is het vertrouwd met elkkar raken en affectie geven/krijgen niet alleen een zaak van de gaai. Het moet beslist 1 + 1 wordt 3 zijn. Of maar 1 1/2 als de samenwerking door wederzijds niet klikken zich niet in meerwaarde ontwikkelt. (Slechts mijn bescheiden mening) Dat laatste is denk ik hetgeval bij veel gaaien die in de verkoop gezet worden. Ik denk dat het baasje flink leidend moet zijn in dat samenwerkingsproces. Uiteindelijk moet de gaai de hele dag bij je willen zijn bij wijze van spreken en zoveel mogelijk uit de kooi bij jou.

                      Maar nogmaals bij mij werkte dat zo tussen Guus en mij. Niet iedere mens is hetzelfde van aard en gelukkig maar!

                      <img src="">

                      Comment


                      • #12
                        De band met Levi is bij het begin vergleken al heel goed en groeit gewoon steeds meer. Als ik weg loop roept hij heel zielig ooh... zo grappig, hij wil graag de hele dag aandacht en zo snel hij me ziet begint hij een heel reportaire af te spelen zo leuk! Een echte aandachtstrekker dus op de leuke manier! Levi krijgt iedere dag aandacht van 1 tot 3 uur en s' avonds van 6 tot 9. Dan mag hij los en kroelen bij ons.
                        Zoals ik al vertelde is levi erg bang voor nieuwe dingen, zo dus ook voor stokken die valt hij echt aan met grom alles erbij. Dat gaat hem dus niet worden.
                        Maar wat een prachtig grijsje is Guus zeg! Is dat je enige papegaai?
                        Mango Levi Benji

                        Comment


                        • #13
                          klopt wat de eigenaar van Guus zegt, over donderen
                          Ik kwam vanavond thuis en ontdekte dat ik een van de deurtjes niet goed afgesloten had, want Kiki mijn pitbull zat boven op de kooi, mijn hand voor z'n buik geplaatst en ja hoor, zonder te bijten hem in de kooi gezet.
                          Levi gedraagt zich hetzelfde als Kiki wat kooi territorium betreft.

                          Comment


                          • #14
                            De band met Levi is bij het begin vergleken al heel goed en groeit gewoon steeds meer.
                            Dat is al een uitstekende basis om verder te gaan. Geen verwijdering maar juist al veel behoefte toenadering.

                            Maar wat een prachtig grijsje is Guus zeg! Is dat je enige papegaai?
                            Guus was een gaai die in de eerste jaren al in meerdere handen kwam. Gewoon overgenomen nadat ik hem 5 minuten had meegemaakt. Ik wilde ook beslist geen kuiken uit principe nadat ik me ingelezen had hier en daar. Van de kromsnavels is dit m'n eerste gaai en blijft waar ik nu woon de enige. Een stille wens om ooit in een buitengebied ruimte en land te hebben voor een paar flink tegendraadse ezels en een buitenruimte voor meerdere roodstaarten. Nadeel in geval van broed is dat ik ze slecht weg kan doen, omdat ik nooit weet of ze goed terecht komen. Guus blijft ook bij mij maar niet om die reden. Hij is n.l. stronteigenwijs en daarbij gelukkig ook nog eigenzinnig dus dat verkoopt toch al niet.

                            Ik hoop dat je grote stappen gaat maken met Levi in de vakantietijd! En......we willen vast allemaal grote foto's van hem zien. Misschien volgen er meer adviezen waar je dan na eigen afweging uit kan gaan kiezen.

                            Comment


                            • #15
                              Oh ja dat "grijsje" doet hem te veel softe eer! Grijze haan is dan beter.

                              Comment

                              Ads onder in topics

                              Collapse

                              Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

                              Working...
                              X