Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Verenplukken.. oorzaken?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Verenplukken.. oorzaken?

    We hebben een 4 jarige grijze vrouwtjes papegaai.
    Haar naam is Peppete.

    Peppete is een energieke vogel, die mijn vader als "partner" aanziet.
    We hebben haar nooit kunnen opnemen of aaien. Zoiezo mijn moeder en ik niet. Mijn vader mag haar kopje krabben en haar snavel vastnemen. Ze bijt hem ook niet (niet door althans). Ze is als 1 jarige aangekocht en liet zich van begin al niet vastnemen. Ook water is in tegenstelling tot mijn moeder haar grijze roodstaart (inmiddels al lang overleden) NIET een van haar favoriete dingen. Ze wordt echt boos als we haar willen nat sproeien. Ze gaat ook niet in haar waterbakje zitten.

    Enfin, onze vraag is..
    Ze is beginnen verenplukken!
    Niet dramatisch, enkel op haar borst en ook niet kaal.
    Het gaat soms beter, en soms houd ze zich met niets anders bezig.

    Maar we kunnen niet achterhalen WAAROM ze het doet.
    We hebben boeken en andere info ingewonnen.

    Wat we uiteraard als eerste nagegaan zijn is of ze geen beesjes , of infectie had (dierenarts voor vogels erbij gehaald) maar die vond niets.
    Ze eet goed, maakt nog steeds véél kabaal en praat honderd uit.
    We hebben haar ipv zaadjes ook pellets gekocht en eivoer bijgevoerd..
    Ze krijgt zowiezo daagelijk een bakje vol fruit waar ze zowiezo de helft maar opeet en de rest liefst zo veel mogelijk door het huis gooit.

    Haar scheelt dus niets lichamelijk, maar nu denken we dat het komt omdat we een Teckelpup hadden aangekocht. Het is een hondje dat ook graag véél aandacht wilt.
    En dus dachten we dat ze jaloers zou zijn op onze hond. (terwijl we altijd honden in huis hebben gehad, het is begonnen toen we de pup hadden)

    Papa heeft doen geprobeerd om haar extra aandacht te geven, maar haar gedrag bleef hetzelfde. Ze plukt ook niet uit frustratie, meer op een kalme "groomende" manier, maar toch plukt ze.
    Ze zit hooguit 5 uur op een dag alleen (vader heeft dagpost, moeder en ik wisselende posten) maar dat heeft ze altijd zo geweten.

    Ze krijgt elke week ander speelgoed.
    varierend van echt papegaai speelgoed, tot dingen die mijn vader zelf creëert . Zoals heel dikke dennen appels, ijzere auto's die ze met hartelust kapot maakt.. wilgentakken, hondentouwen ...

    Nu weten we dus niet wat we kunnen doen tegen het verenplukken.
    We hebben anti-pluk gekocht, wat je op haar moest spuiten, en dan stinkt het hele huis naar een look-achtige geur.

    We zien nu dat ze haar borst wast in haar drinkbak. Daar ze niet in haar grote papegaai vogelbak wou baden, denken we nu om een "hondenkom" die je met twee pinnen kunt vast maken aan de kooi, om zo eentje erin te hangen. Met laag water natuurlijk, misschien voelt ze zich niet goed in een gesloten wasbak en wil ze een open?


    Graag willen we tips wat we het beste kunnen doen... of er iets is wat we kunnen verbeteren. Nu met mooi weer mag ze vaak buiten met haar kooi, en dat vind ze echt geweldig!

  • #2
    Het is heel duidelijk dat jullie Peppete echt heel goed verzorgen!
    't Enige wat ik nog zou kunnen toevoegen is dat naast fruit, verse groente ook heel goed is: licht gekookt, zonder zout. Vooral broccoli en worteltjes zijn goed. Nieuwe dingen zal hij wellicht zoals je wel weet denk ik, moeten leren eten.
    Ook peulvruchten: vooral kikkererwten is mijn grijze bv. dol op en zijn heel gezond.
    Ook gekookte pasta en rijst. En ook een stukje vlees een paar keer per week: best is gekookt, zoals een stukje kip of steak. Klaarblijkelijk zijn ze ook gek op een kippepootje nu en dan: ook die botjes mogen ze hebben!

    1 Ding dat er in je post direct voor mij uitsprong is echter de ijzeren auto's waar Peppete mee speelt: meeste soorten metaal, waaronder ijzer, zijn giftig voor gaaien (vaak op langere termijn)! Meeste goede gaaien kooien hebben bv een poedercoating op de tralies die wel veilig is. RVS (roestvrij staal) is ook veilig, vrijwel alle andere soorten metaal niet!
    Als de auto's niet van RVS zijn gemaakt, zou ik ze niet meer geven. Het zou kunnen dat er zich iets aan het opstapelen is in haar nieren bv, dat van dit ijzer komt en dat op de een of andere manier leidt naar plukken.
    Let wel: ik gis hier slechts naar en zeg niet dat er iets aan het opstapelen IS: wel weet ik dat meeste metalen niet veilig zijn. Neem 't zekere voor 't onzekere en geef je gaai nooit iets van ijzer/metaal, zou ik je aanraden.

    Plukgedrag is meestal moeilijk af te leren, maar niet onmogelijk.
    Je zegt dat ze plukt op een ''groomende manier'' en niet kaal is - weet je zeker dat het echt plukken is, liggen er afgebeten veren op de grond?
    Ook mijn gaai groomt zich vaak op een manier die op plukken lijkt: hij bijt soms daadwerkelijk in z'n veren en doet dit inderdaad ook vaak op z'n borst, of bij de staart, maar ik zie nooit afgebeten veren liggen dus is het niet plukken en hoort het bij het groomen.

    Badderen is zeker een goed idee - het stimuleert je gaai ook weer om te groomen daarna en is goed voor de huid. Sommige gaaien vinden de plantenspuit lekker, anderen niet! 't Ziet ernaar uit dat jouw gaai 't inderdaad niet leuk vindt Neem je hem wel eens mee als je gaat douchen? Vaak vindt een gaai dat wel heel lekker!
    Ook met douchen kan het weer zijn dat hij het even moet leren. Mijn gaai nam ik al 2 jaar bijna iedere dag mee onder de douche en hij leek het altijd maar lijdzaam te ondergaan. Tot een paar maanden geleden: sindsdien staat hij plotseling onder de straal als iemand die uitbundig staat te zingen met de zeep en heeft groot plezier!
    Dus als een hondenschaal werkt, ook doen!

    Tot slot hier een link naar onderzoek dat is gedaan naar mogelijke oorzaken van plukgedrag:

    http://www.mijnpapegaaien.nl/methodekweken.html

    Succes met Peppete, laat je ons weten hoe het verder gaat?
    Je kunt niet diep in de ogen van een dier kijken zonder de diepte, complexiteit en gevoelens te zien die de mens als enige claimt te hebben.

    Miriam & Nico sigpic

    Comment


    • #3
      Miriam, bedankt voor jullie antwoord.

      We wisten inderdaad niet dat het metaal giftig kan zijn, hij heeft niet altijd zo'n auto erin hangen, meestal tot het heel kapot is, en dan krijgt hij weer een tijd andere dingen.
      We hebben wel voorgehad dat zij een vitamine A tekort had, en daar hebben we druppels voor gekregen van de Dierenarts.

      Het is echt verenplukken, want van zijn nek tot de helft van zij buik is weinig bepluimd (maar niet zo kaal als je soms voorbij ziet komen op forum's dus dat er echt geen vederen meer zijn)

      maar ze doet het ook niet op andere plaatsen, hier en daar zijn haar veren nog mooi, en ergens anders liggen ze er "verward" bij.

      Soms als ze in haar grote gekheid is, dan begint ze overal op haar lichaam te "bijten" net een hond die vlooien heeft, MAAR ze heeft géén beesjes én doet het enkel bv als je heel gek en uitbundig tegen haar praat bij de kooi.

      We kunnen haar niet vast nemen of optillen, dus ook echt niet mee onder de douche nemen. Ze wil trouwens ook zelden uit haar kooi, die zetten we dan open, en doen de andere dieren even apart, maar dan duurt het soms twee uur voor ze eruit wil, of ze komt er niet uit!

      Ik weet natuurlijk niet wat ze in haar eerste levensjaar meegemaakt heeft, ze is verkocht geweest, teruggebracht en toen aan ons verkocht geweest.
      Toen heeft ze voor mijn vader gekomen, en mijn moeder en ik mogen echt niet bij de kooi komen of ze ge wordt boos!

      Comment


      • #4
        normaal gaan ze veren plukken als ze niet genoeg aandacht krijgen of uit verveling.....

        Comment


        • #5
          Oorspronkelijk geplaatst door ape Bekijk Berichten
          normaal gaan ze veren plukken als ze niet genoeg aandacht krijgen of uit verveling.....
          Beste Ape,

          prima dat je je best doet om iemand te helpen en actief meeforumt, maar ik moet het hier toch weer met je oneens zijn.
          Verenplukken is meestal een combinatie van factoren en beslist niet alleen verveling.
          Een paar zaken die plukken kunnen trickeren:

          Verkeerd en te vroegwieken
          Ingegroeide pennen die irriteren
          Slecht voedingspatroon
          Overbezorgdheid van de verzorgers
          Vedermijt en aanverwant ongedierte
          en natuurlijk onvoldoende aandacht.

          Ik zal er best nog wat zijn vergeten, dus voel je vrij om deze lijst aan te vullen.

          Wat me bij grijzen opvalt is dat vaak de intelligentere exemplaren die goed leren praten en waar men goede trainingsresultaten mee behaalt , juist zichzelf vaak ontwikkelen als plukkers (of dat een oorzakelijk verband heeft durf ik echter niet te beweren),

          mvg Frank

          Comment


          • #6
            bedankt voor jullie reacties!!

            Wat we kunnen uitsluiten aan jou opsomming zijn:

            - géén beesjes of andere ziektes, daar een vogelspecialist langsgeweest is.
            - Voer: ze krijgt Pellets van nutribird samen met een handvol papegaaien voer gereikt met noten, gedroogde banaan en vruchten en verschillende soorten zaden. In de rui periode krijg ze ook eivoer bij.
            Ze krijgt elke dag vers fruit, en zuiver water met 1x per week haar druppels Vitamine A bij. Ze krijgt eigelijk geen tafel eten, tenzij 1 fritje als we 1x per week frieten eten, maar daar kon het niet aan liggen volgens de specialist.
            - Speelgoed: ze krijgt speelgoed genoeg, want krijgt ze te veel in haar kooi, dan gaat ze juist niet meer spelen omdat alles volhangt.
            Dus krijgt ze elke week iets anders.

            - overbezorgd zijn we eigelijk ook nooit.



            Maar ze is wel een echte prater, en neemt alles meteen op! Ze praat honderd uit, en daar heeft ze plezier in.
            Iets aanleren doen we niet, omdat ze bijt. Ze kan wel (door de tralies) "high-five" pootjes aan mijn vader geven.

            We spuiten haar twee x per week in met de plantensproeier en gaan nu proberen een open bak water op te hangen in haar kooi, ze wou niet in haar gesloten bak baden, dus misschien wel in haar open bak.

            Comment


            • #7
              Hallo Peppete,

              Zal ik hier dan toch ook maar mijn steentje aan deze topic bijdragen

              Het verenplukken bij de papegaai is vaak en heel lastige en moeilijke zaak en zelden echt goed onder de knie te krijgen.

              Wanneer je fysieke oorzaken uit kan sluiten moet je de oorzaak dus gaan zoeken op het psychische vlak.
              En daar wordt het moeilijk, omdat er dan vaak ook sprake is van een combinatie van oorzaken. Bovendien kan de vogel er een gewoonte van gemaakt hebben (zoals bij mensen nagelbijten) of dat de vogel gewoon verslaafd is geworden.

              Wanneer je geen echte oorzaak kan vinden dan kan je ook niet aan een oorzaakbestrijding beginnen en is er alleen een symptoombestrijding mogelijk.

              Symptoombestrijding klinkt eenvoudig maar is zeker niet zo eenvoudig omdat je daarbij steeds weer moet anticiperen op de reacties van de vogel. Je zal je manier van aanpak dus steeds bij moeten stellen.

              Hoe zou ik beginnen?:
              1) uitsluitend natuurlijke vitaminen geven: dagelijks 5 druppels "palmolie" en 2 keer per week "spirulina"
              2) elke dag een flinke douche;
              3) elke dag minimaal 15 minuten in de buitenlucht, niet achter glas, liefst de morgenzon;
              4) een slaapkooi aanschaffen waarin de vogel elke dat minimaal 11 uur in alle rust kan slapen;
              5) beslist niet teveel voer geven;
              6) het meeste voer via "foeragespeeltjes" geven;
              7) resterend voer in de kooi verstoppen, gewikkeld in propjes papier;
              8) de vogel laten "kortwieken";
              9) de vogel handtam voor iedereen maken;
              10) dagelijks met de vogel "clickertraining"

              Bepaalde punten in mijn advieslijstje zijn wellicht niet gelijk realiseerbaar.
              Het ene moet vaak eerst bereikt worden om het andere te kunnen realiseren, dus er ligt nog een leuke klus voor je.
              Wanneer je de vogel niet handtam is kan je deze niet uit de kooi halen om je grijsje 's nachts in de slaapkooi te zetten.
              Om de vogel goed tam te maken zal je anders met de manier van voeding geven om moeten gaan als hier geadviseerd wordt.
              Maar.... stap voor stap kan je wel naar het einddoel werken.

              Tam maken en alle woorden die hier tussen aanhalingstekens staan kan je in het trefwoordenregister van www.koppiekrauw.com aanklikken voor meer informatie.

              Héél, héél veel succes gewenst en ik hoop ooit nog eens over goede resultaten bij je vogel te horen.

              Groet, Frans
              fkbmac www.koppiekrauw.com

              Comment


              • #8
                bedankt voor je antwoord!

                Die slaap kooi hebben we ook gehoord, mijn vader gaat rond 11 uur s'avonds slapen, in die tijd slaapt ze ook met ogen toe en opgetrokken poot. Maar om 7 uur s'morgens als iedereen slaapt loopt haar "spreekuur" af
                dan is ze blijkbaar uitgeslapen?

                ga de tips aan mijn vader geven!

                Comment

                Ads onder in topics

                Collapse

                Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

                Working...
                X