Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Jong aanschaffen van mensenschuwe ouders verstandig?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Jong aanschaffen van mensenschuwe ouders verstandig?

    Gisteravond voor het eerst wezen kijken bij een kweker naar een 11 weken oud Grijsje, met het plan deze eerdaags aan te schaffen. Het jong zat nog in het blok dus natuurbroed. Wat mij direct opviel was het verhaal van de kweker dat hij zijn vogels (hij heeft 2 koppels zitten) eigenlijk nooit ziet. Want zodra hij de kweekruimte binnenkomt maken de vogels zich uit de voeten en trekken zich terug in de blokken. Pas zodra hij weer weggaat komen de vogels weer naar buiten. Ze zijn dus compleet mensenschuw te noemen.

    Het kijken in het blok waar het jong zat ging dan ook met een hoop gebrom/geblaas gepaard van de oudervogel(s) (ik zag zo gauw slechts één ouder bij het jong zitten).

    Ik zou me kunnen voorstellen dat dit geen optimale start is voor het jong wat betreft haar zienswijze op mensen. Ze heeft nu van de ouders geleerd dat wij maar rare gevaarlijke wezens zijn.
    Is dit een serieuze belemmering om de vogel aan te schaffen of zal de vogel na een paar weken bij mij in de huiskamer alsnog gewoon goed tam te krijgen zijn?

    Een 2e punt waar ik mij zorgen om maak is dat het jong erg kaal in de nek is. Mogelijk wordt ze geplukt door haar ouders. Komt dit nog goed? Zie foto.
    Bijgevoegde Bestanden
    Last edited by Harold; 08-09-09, 11:41.

  • #2
    Hallo Harrold,

    Als antwoord op je eerste vraag. (tamme papegaai uit wilde ouders?)
    Een natuurbroed kuiken van de grijze roodstaart kan men volledig tam maken.
    Of de ouders tam zijn of niet heeft eigenlijk niet echt invloed op de ontwikkeling van de vogel.
    Veel meer is de aanpak en de tijd die je aan de vogel besteedt van belang.
    Vermoedelijk zal de vogel met zo´n 13 tot 14 weken door de ouders afgestoten worden. Dan moet de vogel volledig zelfstandig eten.
    Als je je dan intensief met de tammakingsprocedure start zal de vogel snel handtam zijn. (lees eens "dagboek van Timo" op onderstaande site)

    De tweede vraag is wat moeilijker te beantwoorden. (geplukt door ouders, komt dat goed?)
    Meestal komt het wel goed, maar met 100% zekerheid kan dat nooit gezegd worden.
    Alles is afhankelijk van de veerfoelikelen. Zijn deze deels of geheel door het plukken van de ouders beschadigd en kan zich dat nog herstellen?
    De getoonde foto baart mij in ieder geval nog geen zorgen.

    Groet, Frans
    fkbmac www.koppiekrauw.com

    Comment


    • #3
      Onze Lucky komt ook van wilde ouders, ze zitten dacht ik zo tot 9 weken bij de ouders daarna haald de kweeker ze uit het blok en maakt ze handtam en leerd ze eten, we hebben Lucky volledig handtam gekregen en het is echt een lieverd.

      Comment


      • #4
        Bedankt voor de reactie's.

        Deze vogel is het niet geworden omdat de kweker geen enkele garantie wilde geven (tegen ziektes e.d.), de vogel niet geringd was en de kaalheid mij toch enigszins bezorgde. Maar met name het geen garantie geven was de reden om van een koop af te zien.

        Het is ondertussen een ander jong grijsje geworden, zo'n beetje het tegenovergestelde, namelijk supergesocialiseerd. Zat na een paar dagen dat ik haar (of hem?) had al op het stuur van mijn fiets voor een blokje om door het park.

        Comment


        • #5
          Harold

          Van harte gefeliciteerd dan en veel succes met je vogel

          Henk

          Comment

          Ads onder in topics

          Collapse

          Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

          Working...
          X